RECENSIE: Kern Koppen - Terug naar de Kern

Kernkoppen – Terug naar de kern
recensie cijfer 2007-12-13 Een hoes met een niet echt uitnodigende voorkant: Drie gemillimeterde jonge gasten die star de camera inkijken. Het betreft hier het overgebleven deel van de Haagse groep NuClear Family, de kern zogezegd, die onder de noemer Kern Koppen verder gaat. Zo, de verklaring van de hoes is meteen binnen en tevens het belangrijkste thema van de cd. Ik geloof dat alle mogelijke woordspelingen met kernbommen op dit album zo ongeveer wel gebruikt zijn. Terug naar de kern is niet alleen de introductie van de groep Kern Koppen, maar op de bijgevoegde dvd is tevens het afscheid van de Nuclear family te zien.

Aan een vergelijking kun je niet ontkomen op het moment dat een groep die in afgeslankte vorm verder gaat laat zien wat ze achter hebben gelaten. Er zijn twee verschillen tussen de nieuwe cd en de afscheids dvd die duidelijk opvallen. Ten eerste uiteraard het aantal rappers, dat is flink afgeslankt. En ten tweede de taal van de nummers. Op het afscheidsconcert wordt gerapt in Engels, Frans, Nederlands. Zowel de grootte van de groep als die veelheid van talen zijn een grote toegevoegde waarde op de dvd. De grote groep op het podium en de back-up die de rappers elkaar geven stralen enorme kracht uit. De dvd is verder voorzien van een ruime fotogalerij, waarin zo ongeveer alle fans hun kiekje terug kunnen vinden. Een mooi marketing truukje, al zal het misschien niet zo bedoeld zijn. Licht storend is wel de cover van de Damian Marley track ‘Welcome to Jamrock’ als begeleiding bij de foto’s op de dvd. Als nummer in een concert komt het wel tot zijn recht, maar er zijn genoeg eigen nummers die volgens mij op deze dvd een betere achtergrond hadden kunnen vormen. Maargoed, het gaat om het concert, en dat is puik, meer dan puik zelfs. Als je niet bij het concert aanwezig was is het al super om te zien, voor degenen die er wel waren is het gewoon een must-have. Goede geluidskwaliteit en mooi opgenomen, een fraai staaltje werk.

De cd is helaas wat ingetogener dan de dvd en bestaat uit maar vijf nummers plus nog eens twee uiterst magere bonus tracks tracks (die blijkbaar niet eens de moeite waren om een titel voor te verzinnen en dus gewoon door het leven gaan als Bonus tracks). Hierdoor krijg je een beetje het idee dat de zoveelste zolderkamer rapgroep een cd heeft uitgebracht. En dat doet geen recht aan de kwaliteit die deze gasten bezitten. De Kern Koppen kunnen het zeker wel, getuige de dvd, maar moeten hun draai nog even vinden.
Recensent:Willem Swinkels Artiest:Kern Koppen Label:Painted Dog Records
fifa08 cover

XBOX 360 - FIFA 08Elk jaar weer streeft Electronic Arts er naar om het paradepaardje van hun...

Amy Speace – Songs For Bright Street

Amy Speace - Songs for Bright Street Dankzij Songs For Bright Street is Amy Speace in Amerika al een hele...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT