RECENSIE: Farryl Purkiss - Farryl Purkiss

Farryl Purkiss – Farryl Purkiss
recensie cijfer 2007-11-30 Muziek in de sfeer van Jack Johnson.
Die ene zin zegt al een hoop over de muziek van Farryl Purkiss. Maar één zin is nog geen recensie en bovendien valt er nog wel iets meer te vertellen over deze jonge singer-songwriter. Bijvoorbeeld dat hij opgroeide aan de noord kust van Kwa-Zulu Natal, Zuid-Afrika, zijn debuut EP dateert van twee jaar terug en Chapter One heet en hij voor de Britse Audi TT campagne Bob Dylan’s ‘Positively 4th Street’ coverde.

Overigens duikt voorgenoemde Jack Johnson toch weer op in het verhaal, aangezien Farryl Purkiss wel samen met hem speelde. Verder tourde hij (net als Jack Johnson inderdaad) met Donovan Frankenreiter en speelde hij op Big Day Out, in Australië, waar hij het goed lijkt te doen en flink wat getourd wordt.

Luchtige gitaarpop voor bij het kampvuur.
Ook dit zou een kwalificatie kunnen zijn voor de muziek van deze Zuid-Afrikaan. Dit kan zowel positief als negatief gezien worden. De muziek licht makkelijk in het gehoor en een aantal nummers op dit album blijven ook snel hangen, maar de nummers zijn ook redelijk inwisselbaar en gaan snel vervelen. Het is niet echt muziek waar je bij de zoveelste draaibeurt nog veel nieuws ontdekt, wat wel nodig is om een album interessant te houden. Na een aantal draaibeurten gaat het zelfs enigszins zeikerig klinken.

Goed, dit klinkt net alsof er geen enkele reden is om naar het album van Farryl Purkiss te gaan luisteren. Alsof zijn muziek slechts een nabootsing is van... Dat is ook weer wat overdreven. Hoewel het Jack Johnson-gehalte vrij hoog is, horen we ook af en toe getokkel á la José Gonzales en heeft het nummer ‘Rain’ een prachtige cellopartij, gespeeld door Kieran Smith. ‘Sticks And Stones’ raakt dankzij een mondharmonica wel wat aan G. Love & Special Sauce. En ‘Speechless’ is een lekker instrumentaal stukje.

Dit album is geen slechte eerste kennismaking met Farryl Purkiss, maar simpelweg ook geen hele bijzondere. Wanneer hij in de komende jaren nog iets meer van zichzelf toevoegt aan dit geluid, kan het zeker de diepte in gaan. Het kan dus best een blijver worden. Voor vrouwelijke liefhebbers van luchtige gitaarmuziek: te zien aan zijn Myspace-pagina beantwoordt Farryl Purkiss zijn berichtjes nu nog persoonlijk.
Recensent:Ike Breed Artiest:Farryl Purkiss Label:Sheer Group
Kim Novak - Luck & Accident

Kim Novak - Luck & AccidentDe blondgeverfde Amerikaanse 50s vonk en actrice Kim Novak werd bekend door...

Laïs – The Ladies’ Second Song

Laïs - The Ladies' Second Song In 1996 brak de Vlaamse folkgroep Laïs door na een optreden op het...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT