RECENSIE: Nibs van der Spuy - A Bird in the Hand

Nibs van der Spuy – A Bird In The Hand
recensie cijfer 2008-12-15 Collega-recensent Rob Mestrom liet er in zijn recensie van Beautiful Feet, de vorige plaat van Zuid-Afrikaan Nibs van der Spuy, geen twijfel over bestaan: Van der Spuy verzoop ‘in een diepe poel van vrijblijvendheid’. Nibs’ getokkel op de gitaar en zijn ‘monotone, fluisterende en bijna irritant rustige zang’ stelden het geduld ernstig op de proef. Met A Bird In The Hand gooit Nibs wederom geen hoge ogen, maar de volkomen pretentieloosheid die in iedere akkoordwisseling en stembuiging doorklinkt, voorkomt een al te negatief oordeel. A Bird In The Hand is een lieve plaat.

Wat Van der Spuy node mist, is een overtuigende stem. De ijle vocalen maken van A Bird In The Hand een wat gezapig album. Omdat Van der Spuys bereik minimaal is, kan hij nooit de hoogte in schieten of de diepte in duiken, terwijl dat nu júist is wat sommige van de songs nodig hebben. Verwacht van de muzikale begeleiding ook niet al te veel; die is geheel in lijn met ’s man vocale bereik.

Ondanks het wat vlakke karakter van de plaat, weet Van der Spuy op ontroerende wijze zijn verhaal voor het voetlicht te brengen. God (‘You Never Were Alone’), de natuur (‘Counting Stars’) en de liefde (‘Shaded In Blue’, ‘May You Shine’, ‘Flower In The Rain’) zijn daarbij de voornaamste inspiratiebronnen. Driemaal laat hij de muziek voor zichzelf spreken; in de instrumentale stukken ‘Brunette On A Bicycle’, ‘Tibouchina’ en sluitstuk ‘Under A Tongaat Moon’.

Nibs van der Spuy is geen hoogvlieger, maar uit niets blijkt ook dat hij die pretentie zou hebben. Er is daarom ook geen reden om je op te winden over het vlakke karakter van muziek, stem en teksten. Luister A Bird In The Hand gewoon héél af en toe op zondagochtend. Sluit je ogen en waan je in een luxe resort op een prachtige Zuid-Afrikaanse laagvlakte.


Eerdere recensies van Nibs van der Spuy:
- 08-11-2007: Beautiful Feet.
Recensent:Tom Springveld Artiest:Nibs van der Spuy Label:Sheer Group
Ringo Starr & His All Starr Band – Live 2006

Ringo Starr - His All Starr Band Live 2006Dat Ringo Starr niet de meest getalenteerde Beatle was, mag inmiddels...

Jeremy Warmsley - How we became

Jeremy Warmsley - How we Became The Art Of Fiction zorgde in 2006 voor een bescheiden doorbraak van Jeremy...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT