RECENSIE: Steffen Morrison - Revealed

Steffen Morrison - Revealed
recensie cijfer 2011-04-13 Een debuterende artiest verdient in een recensie een korte introductie, dat is niet nieuw of bijzonder. In het geval van Steffen Morrison is het schrijven van die introductie leuk, omdat het een verhaal van zijn succes bestaat uit een aantal toevalligheden en puzzelstukjes die op hun plaats vallen. En dat soort verhalen zijn leuk om te vertellen.

Morrison is geboren in Paramaribo, maar kwam in 1992 naar onze hoofdstad. Na ervaring te hebben opgedaan in de entertainmentbranche in Los Angeles, kwam hij via een paar bijbaantjes te werken bij vacaturesite Monsterboard, waar hij als salesjongen aan de weg timmerde. Tijdens het jaarlijkse personeelsuitje van het bedrijf, waarbij het personeel van de verschillende internationale vestigingen aanwezig waren, trad Morrison op voor zijn collega's. Met succes en met succesvolle gevolgen. Collega Bas Silos zag Morrison optreden en besloot hem zijn zelfgeschreven nummers voor te leggen. Het balletje ging rollen. Monsterboard maakte een promotiefilmpje over een droombanenzoeker, met Steffen Morrison in de hoofdrol, dromend in een bed op Amsterdam Centraal. Om een bruggetje te slaan naar een ander reclamefilmpje: Morrison is nu te horen in een reclamefilmpje van Reebok Easytone. Dat is niet slecht voor iemand die pas een jaar geleden besloot om zich volledig op zijn muzikale carrière te gaan richten.

Revealed. Zo heet het debuutalbum van Steffen Morrison. De nummers die op het album staan zijn van de hand van Morrison zelf, van Bas Silos en Antoon Tolsma. Die laatste produceerde eveneens het album, iets wat hij eerder heeft gedaan voor artiesten als Boris en Alain Clark. Muzikaal bevindt Morrison zich ook in hetzelfde straatje als deze muzikanten, met zijn wat gelikte, soulvolle pop. Ook vergelijkingen als 'de Nederlandse John Legend' en 'Seal' worden wel gemaakt.

Het krachtpunt van Morrison is zijn stem; een volle stem, met op de beste momenten een iets rauwer randje. Juist de nummers waar geëxperimenteerd wordt met die stem, springen er uit en maken dat dit album niet een dertien-in-een-dozijn album is van een gladde jongen met dito stem. Misschien komt Morrisons stem nog wel het beste naar voren wanneer hij 'The World is Yours' zingt. Het moge een wat cheesy nummer zijn, maar de subtiliteit en de minimale begeleiding zorgen ervoor dat het nummer je aandacht grijpt. 'Coordination' klinkt juist als een zomerse reggaetrack, als ware het een nummer van Gentleman en 'Better Man' en 'Where You Belong' hebben hitpotentie.

Ondanks een paar positieve uitschieters, is het album als geheel wat saai. Het is net een keer te vaak gladgestreken, waardoor het soulgevoel waar Morrison zo op hoopt ver te zoeken is. Om muzikaliteit en zangtalent lijkt Morrison niet verlegen te zitten, maar het mag allemaal net wat rammeliger.
Recensent:Ike Breed Artiest:Steffen Morrison Label:Tall Tree Records
The Miserable Rich – Of Flight and Fury

The Miserable Rich - Of Flight & Fury The Miserable Rich is een vijfkoppige band uit het Britse Brighton. Hun...

Roots Manuva – Duppy writer met Wrong Tom

Roots Manuva - Duppy Writer (ft Wrong Tom) Waar Brainpower als eerste Nederlandse hiphopper met Dub & Dwars (...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT