RECENSIE: Knocked Loose - A Tear In The Fabric Of Life

Knocked Loose
recensie cijfer 2022-05-28 De chaotische metalcore van Knocked Loose is intens en onheilspellend. De ene breakdown is nog niet voorbij of rolt al door in de volgende breakdown die je trommelvliezen aan stukken scheurt. Tel daar een frontman bij op die zijn longen er uitschreeuwt alsof zijn vocalen vanuit een elektrische stoel op een maximaal vermogen opgenomen worden. De band is de afgelopen jaren flink aan populariteit gegroeid, wat mede te danken is aan het succes van A Different Shade Of Blue uit 2019. Bovenal komt het door de scherpe creatieve visie van de band om er tussen uit te springen. Deze keer doen ze dat met de EP A Tear In The Fabric Of Life, een release die teert op dood, verlies en rouw.

De EP gaat gepaard met de short animated film met dezelfde naam, die te vinden is op YouTube. Ook hier komt verhaal van extreme rouw naar voren, en de vele manieren waarmee de hoofdpersoon er mee om gaat. Dit krijgt ondersteuning van samples die zowel in de film als de muziek terugkomen. Zo horen we in de muziek een auto-ongeluk en zien we dit in de film gebeuren als event wat alles gang zet. Op die manier zijn beide media in elkaar verweven.

Openingstrack ‘Where Light Divides The Holler’ weet meteen de punch van het plotse overlijden van iemand die je dierbaar is op een sterke muzikale wijze te vertalen. Een autoradio scant door verschillende liedjes die doen vermoeden dat er niks aan de hand is en dan BAM. Knalt letterlijk en figuurlijk die onmiskenbare gitaarsound van Knocked Loose erin. De dood is nooit gemakkelijk geweest en datzelfde geldt voor de muziek van deze mannen, dus dat gaat mooi hand in hand.

De track ‘God Knows’ begint met een riff die zwabbert tussen Gojira en Meshuggah, maar daarna toch besluit zijn eigen ding te doen. Dat is de kracht van Knocked Loose die hierin naar voren komt: het voelt altijd als ongemak, op een goeie manier dan. Er is geen moment waarop je kunt aanvoelen hoe de track verder zal gaan en je achterover kunt leunen. De track sluit af met een sample van Beach Boys ‘God Only Knows’, maar dan met een verdraaide en donkere twist. We bevinden ons immers in het gitzwarte scenario waarbij God weet en laat zien wat de hoofdpersoon is zonder de overledene.

‘Return To Passion’ heeft wat elementen met een jazzy feel erin zitten, maar verder heerst de chaos aan tempo’s, de schelle en gillende gitaarlijn, de gekwelde schreeuwen van frontman Bryan Garris; het past allemaal zo ontzettend goed binnen dit thema. En dan die zwaar mechanische breakdown in de afsluiter ‘Permanent’ na de regels: “Closure in a physical form, reject the hand of the devout, when I saw the ghost was you, all the lights went out” . De EP A Tear In The Fabric Of Life is zware en pittige kost op meerdere manieren, maar Knocked Loose laat horen te heersen in dit muzikale ongemak.
Recensent:Roy Verhaegh Artiest:Knocked Loose Label:Pure Noise Records
Cover Intergalactic Lovers - Liquid Love

Intergalactic Lovers - Liquid LoveNa vijf jaar komt de Belgische band Intergalactic Lovers met een nieuw...

Cover Moon Shot - Confession

Moon Shot - Confession Moon shot is een nieuwe band uit Finland die bestaat uit leden van drie ter...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT