RECENSIE: SeeYouSpaceCowboy - The Romance Of Affliction

SYSC
recensie cijfer 2021-11-22 Als je het de vijfkoppige formatie SeeYouSpaceCowboy iets moet nageven, dan is het wel dat ze hard aan de weg timmeren. Ze zitten niet stil en stellen alles in het werk om groot te worden. Hun sterke debuutalbum The Correlation Between Entrance and Exit Wounds stamt uit 2019, met tussendoor een EP dan wel split. Zo zagen we dit jaar de split genaamd A Sure Disaster met If I Die First voorbij komen, waar we vol lof over waren. Deze twee bands zijn volop bezig aan een ‘2005 MySpace emo/metalcore-revival’, waarbij SeeYouSpaceCowboy met hun ‘sasscore’ de kartrekker is. Dit bleek een opwarmer voor meer nieuw materiaal te zijn, want nu is daar ook het tweede album genaamd The Romance Of Affliction.

De term sasscore is iets van de band zelf, die voornamelijk voortkomt uit de satirische tongue-in-cheek en politieke teksten omtrent onder andere LBGTQ van (transgender) frontvrouw Connie Sgarbossa. Het mag wel duidelijk zijn dat hier een excentrieke band aan het werk is die er alles aan doet om een brug tussen oude en nieuwe generaties te slaan. Een blik op de tracklist laat zien dat ze qua songtitels in 2005 zijn blijven hangen, met titels als ‘The End To A Brief Moment Of Lasting Intimacy’ en ‘Melodrama Between Two Entirely Bored Individuals’.

Ook muzikaal gezien putten ze ontzettend veel inspiratie uit die tijd. Scherp en snerpend gitaarspel met over-the-top vocalen afgewisseld met emotionele gitaarlijntjes en dramatische refreinen. Sterker nog, met Every Time I Die’s Keith Buckley en Underoath’s Aaron Gillespie op gastvocalen plukken ze twee iconen uit die tijd. Een opmerkelijke gastbijdrage vinden we op ’Sharpen What You Can’ met rapper Shaolin G. Het laat zien dat ze meer willen zijn dan een ´revival-band’ en dat ze best hun eigen mannetje/vrouwtje staan. Op de afsluitende titeltrack vinden we de vrienden van If I Die First weer.

Bij elkaar opgeteld is The Romance Of Affliction veel. Heel veel en eigenlijk zelfs meer dan goed is voor iemand met een gezond muzikaal verstand. Hoewel het album met dertien tracks net niet de veertig minuten aantikt is het een emotionele rollercoaster, waarbij de karretjes ook nog eens ronddraaien. De muziek gaat van de hak op de tak, met soms zelf Dillinger Escape Plan-achtige elementen, waarbij emo en drama de boventoon voeren. Met eigenlijk net iets te veel dynamiek en tempowisselingen waardoor een breakdown bijvoorbeeld soms niet helemaal tot zijn recht komt.

Tussentijds zijn er wel “rustmomenten” met bijvoorbeeld ‘Losing Sight Of The Exit’ en ‘The Peace In Disillusion’, die eigenlijk meer dienen om de luisteraar weer klaar te stomen voor de volgende track. SeeYouSpaceCowboy is op The Romance Of Affliction goed in wat het moet doen, maar daardoor behoorlijk machtig met wat het allemaal wil zijn. Met iets meer focus op songs was het iets minder overweldigend en wat beter te behappen geweest.
Recensent:Roy Verhaegh Artiest:SeeYouSpaceCowboy Label:Pure Noise Records
Cover Jesse Malin - Sad And Beautiful World

Jesse Malin - Sad And Beautiful World Jesse Malin (1968) was ooit een streetwise straatschoffie uit Queens (NY)....

Grohl

Dave Grohl - The Storyteller: Tales Of Life And Music Wanneer je in de muziek bijna alles hebt bereikt en de wereld aan je voeten...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT