RECENSIE: SeeYouSpaceCowboy & If I Die First - A Sure Disaster

SEEYOUSPACECOWBOY
recensie cijfer 2021-07-22 Twee bands die samen een split-EP maken is niet zo heel vreemd. Men kan de kosten samen delen en ze profiteren van elkaars bekendheid. Win win. Een beter medium om twee bands voor de prijs van één te promoten bestaat er eigenlijk niet. De Amerikaans metalcore-formaties SeeYouSpaceCowboy en If I Die First weten dit concept van een split goed bij de kladden te pakken en krijgen het voor elkaar om vijf tracks daadwerkelijk evenredig te verdelen. A Sure Disaster is de naam van de betreffende EP, maar is gelukkig niet zo rampzalig als de naam doet vermoeden. Verre van.

In de linkerhoek staat SeeYouSpaceCowboy, een band die in 2019 doorbrak met het sterke debuutalbum The Correlation Between Entrance And Exit Wounds. Ze omschrijven zichzelf als ‘sasscore’, voornamelijk vanwege de satirische tongue-in-cheek en politieke teksten omtrent onder andere LBGTQ van frontvrouw Connie Sgarbossa. Tel daarbij op dat ze hun inspiratie halen uit het MySpace-tijdperk van metalcore/post-hardcore uit de zeroes. Daar bovenop voegen ze er zelf nog elementen van mathcore en andere soorten breakdowns aan toe. Oftewel, deze band heeft een gat in de markt gevonden waar meer behoefte aan was dan gedacht.

In de rechterhoek vinden we If I Die First, die zich dan weer wat meer houden aan de traditionele regels van het MySpace-tijdperk der metalcore. Denk hierbij dus aan scherpe riffs gemixt met bombastische en emotionele refreinen waar je haar spontaan van naar één kant toe groeit. Ze maken het plaatje compleet met twee zangers die de vocalen afwisselen. Enfin, het mag wel duidelijk zijn dat we hier te maken hebben met twee bands met een duidelijke missie: emotionele post-hardcore/metalcore uit de zeroes weer op de kaart te zetten!

En daar slagen ze verdomde goed in, in ieder aspect. De look, de feel, de sound tot zelfs de onnodig lange songtitels. SeeYouSpaceCowboy opent met ‘Painting A Clear Picture From A Unreliable Narrator’, waarbij zelfs de handclaps niet ontbreken. Het is het scherpe gitaarspel, de dramatiek, de krijs en de opbouw naar het emo-refrein, die zo weer doen denken aan bands als Memphis May Fire, A Static Lullaby, Attack Attack! en noem ze maar op. Die lijn zetten ze voort op ‘Modernizing The Myth Of Sisyphus’ en in een mum van tijd waan je je weer terug in de slaapkamer uit je puberteit.

If I Die First doet eveneens een duit in het zakje met ‘Mirror, Mirror This Is Nothing Like You Promised’ en ‘My Nightmares Would Do Numbers As Horror Movies’. Muzikaal iets minder interessant, maar nog even goed een sterk eerbetoon aan de periode. Pas echt interessant wordt het als de bands hun krachten bundelen op ‘bloodstainedeyes’, waarbij beide bands in gelijke dosis bijdragen. Intens, agressief, emotioneel, van de hak op de tak, wisselend in dynamiek; een muzikale vertaling van de puberteit. Op een goede manier welteverstaan. A Sure Disaster is overduidelijk een project tussen vrienden met een passie en liefde voor een zekere muzikale periode, gestoken in een modern jasje.
Recensent:Roy Verhaegh Artiest:SeeYouSpaceCowboy & If I Die... Label:Pure Noise Records
Cover Paul McCartney - McCartney III Imagined

Paul McCartney - McCartney III ImaginedAls je een ex-Beatle bent heeft iedereen hoge verwachtingen bij elk nieuw...

Cover Manchester Orchestra - The Million Masks Of God

Manchester Orchestra - The Million Masks Of God Laat je niet van het padje brengen door de bandnaam Manchester Orchestra ....

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT