RECENSIE: Moon Tooth - Violent Grief Sessions

Moon Tooth
recensie cijfer 2020-12-14 Moon Tooth is een progressieve metalband die zich niets aantrekt van gebaande paden. De muziek zit vol wilde riedeltjes, grootse refreinen, plotselinge tempowisselingen. In zekere zin doen ze ergens wel denken aan het oudere materiaal van Incubus, maar dan op steroïden. Vooral qua zang heeft het ook wel wat weg van Brandon Boyd, met een sterke wisseling tussen intiem als zowel sterke uithalen. Enfin, het moge duidelijk zijn dat dit een intense band is. Dat ze echter ook over een zachte en akoestische kant beschikken, willen ze te graag horen op hun nieuwe EP Violent Grief Sessions.

De band heeft reeds twee studio-albums op zak, te weten: Chromaparagon uit 2016 en Crux uit 2019. Opmerkelijk is dat ze voor het laatste album de meer chuggy riffs achterwege hebben gelaten en meer melodische riedeltjes aan het arsenaal hebben toegevoegd. De focus voor deze akoestische EP ligt op het laatste album, wat zich daar logischerwijs meer voor leent. Ze hebben gekozen voor tracks die er op dat album het meest tussen uit springen: ‘Trust’, ‘Awe At All Angles’, ‘Motionless In Sky’, ‘Musketeers’ en ‘Through Ash’. Op deze EP vinden we een totaliteit van acht nummers, die gezamenlijk net niet de veertig minuten aantikken.

Voor een band met dusdanige kwaliteiten maken ze zich er op deze EP met akoestische tracks gemakkelijk van af. De nummers zijn stuk voor stuk letterlijke akoestische vertaling van het origineel, zelfs de covers. Ze hebben er geen andere dimensie of draai aangegeven als ware het een MTV Unplugged sessie. Wel is het zo dat de nummers in deze vorm net ietsje beter te volgen zijn. Ook laat het goed horen dat de mannen ook zonder versterking heer en meester over hun instrument zijn. Dat dan weer wel.

Ook heeft de EP een kleine verrassing in petto met de volledige nieuwe track ‘Six Of Swords’, die duidelijk zijn oorsprong heeft gevonden in een akoestische setting. De oplettende luisteraar zal namelijk opmerken dat de muziek niet eenzelfde soort progressie maakt als het oudere materiaal. Sterker nog, het kabbelt een beetje voort waardoor het toch uitmondt tot een niemendalletje.

Ze wagen zich eveneens aan twee covers: ‘Fast As You Can’ van Fiona Apple en ‘Changes’ van Black Sabbath. Brave en goed uitgevoerde covers die netjes de lijntjes van het origineel volgen. Goed, op ‘Fast As You Can’ wordt tegen het einde een gitaarsolo geïmproviseerd, maar dat is het dan ook wel. Niks op aan te merken qua performance, behalve dan dat je van Moon Tooth misschien toch net iets meer verwacht. Een band die alles behalve netjes binnen de lijntjes kleurt als het even kan. In dat opzicht zijn deze Violent Grief Sessions voor fans van Crux niet meer dan een leuk extraatje, maar geen must. Nieuwe fans kunnen dan weer hiermee hun borst goed nat maken voor het echte werk.
Recensent:Roy Verhaegh Artiest:Moon Tooth Label:Pure Noise Records
Cover Dark Tranquillity - Moment

Dark Tranquillity - MomentAls je tegenwoordig als metalband meer dan dertig jaar mee gaat, dan heb je...

Cover Gorillaz - Song Machine Season 1: Strange Timez

Gorillaz - Song Machine Season 1: Strange Timez Wie nog nooit van Gorillaz gehoord heeft, heeft óf twintig jaar onder een...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT