RECENSIE: Amsterdam Klezmer Band - Szikra

AKB
recensie cijfer 2018-06-07 De Amsterdam Klezmer Band is al jarenlang de leukste feestband van Nederland. De Balkan- en Klezmermuziek heeft al elke denkbare zaal en elk festival uitgebreid aan het dansen gekregen. In Nederland, maar ook ver daarbuiten. Het nieuwste album Szikra is samen met de Hongaarse band Söndörgó opgenomen. De combinatie is een Match Made In Heaven. De beide bands vullen elkaar prachtig aan. De Balkanmuziek verrast, swingt en verveelt geen moment.

Het album bestaat grotendeels uit instrumentale nummers, maar zoals de blazers het vrolijke ritme van ‘Seven’ opstuwen, met daaronder de traditionele basis van snaarinstrumenten, verveelt nooit. Het stemt vrolijk en swingt. Datzelfde geldt eigenlijk voor alle instrumentale nummers. Die nummers bevatten de typische Balkanswing, maar weten te verrassen door bijvoorbeeld gebruik van een fluit of onverwachte ritmes.

Op enkele liedjes wordt gezongen. Bijvoorbeeld op het Nederlandstalige ‘Smoked Eel’. Na een filmische opening, waarbij het klinkt alsof er een groots Balkanorkest speelt, komt de muziek tot rust met meer ruimte voor de blazers. In de kalmte die wordt gecreëerd pakt zanger Job Chajes het podium met zijn typische Jordaan aanpak. Heerlijk! Vervolgens komen de blazers weer terug. Van de meer dan acht minuten die het nummer duurt, blijf je non-stop genieten.

Szikra is een van de beste albums van de Amsterdam Klezmer Band. Samen met de Hongaarse heren van Söndörgó worden we twaalf nummers lang verblijdt met Balkanmuziek van de bovenste plank. De traditionele ritmes worden soms aangevuld een verrassende aanpak, maar blijven voldoende geworteld in de traditie om er gewoon een dansfeestje van te maken. Het aantal gezamenlijk aangekondigde concerten is nog beperkt, maar hopelijk lukt het de Amsterdam Klezmer Band om Söndörgó uitgebreid door Nederland en Europa op sleeptouw te nemen.
Recensent:Karst Jaarsma Artiest:Amsterdam Klezmer Band Label:Eigen Beheer
Cover Durand Jones & the Indications - Durand Jones & The Indications

Durand Jones & the Indications - Durand Jones & The IndicationsHet verhaal begint als Durand Jones door zijn oma naar het jeugdkoor wordt...

Cover A Place to Bury Strangers - Pinned

A Place to Bury Strangers - Pinned Er is iets aparts aan de hand met de nieuwe plaat van A Place To Bury...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT