RECENSIE: FoFoulah - FoFoulah

Fofoulah
recensie cijfer 2015-02-20 De mannen van Fofoulah hebben het bij hun debuutalbum al goed voor elkaar; ze ontvangen gastbijdragen van Ghostpoet en Justin Adams. Adams speelt momenteel in de band van Robert Plant. Nog verrassender is het als blijkt dat Fofoulah deze bijdragen niet nodig heeft. Op de gelijknamige plaat Fofoulah laat de band namelijk horen een van de meest verrassende en swingende Afrikaanse platen van 2014 gemaakt te hebben.

Misschien dat de onbekende naam ook de reden is dat de plaat ietwat verlaat de oversteek vanuit het Verenigd Koninkrijk gemaakt heeft; daar kwam hij reeds in september uit. West-Afrikaanse ritmes, Senegalees gezang en psychedelische ritmes vloeien moeiteloos in elkaar over. Hoe knap dat is laat zich het beste luisteren in het, zo goed als, laatste nummer van de plaat. Tijdens ‘Reality Rek’ begint het ritme heel langzaam en word je betoverd door de zuivere Senegalese klanken van zanger Batch Gueye. Zijn stemgeluid doet aan Salif Keita denken. Langzaam komt er een swingend ritme op gang in de stijl van Staff Benda Bilili. Het drumstel dat, naast de Afrikaanse trommel, keihard rockend steeds meer op gang komt vormt een bijzondere hoofdrol binnen dit nummer. Aan het einde is stilzitten geen optie meer. Net zo verrassend is het stukje relaxte rap van Ghostpoet op ‘Don’t Let Your Mind Unravel, Safe Travels’. Het achtergrondritme is psychedelisch en dromerig. Het nummer blijft boeien door een constant doorspelend Afrikaans ritme.

Dat Afrikaanse gezelschappen muzikale grenzen verkennen komt nog te weinig voor. Met Fofoulah wordt er een eigen stijl gemaakt waarbij de hiphop-, afrobeat- en jazzliefhebber zich thuis zal voelen. Dat ze de steun genieten van enkele reeds gevestigde namen helpt natuurlijk, maar Fofoulah maakt toch hoofdzakelijk op eigen kracht indruk. De heren gaan ongetwijfeld een volgeplande zomer tegemoet zien!
Recensent:Karst Jaarsma Artiest:FoFoulah Label:Glitterbeat
Cover Various - Glitterbeat: Dubs & Versions I

Various - Glitterbeat: Dubs & Versions IHet Glitterbeat label is, als onderdeel van Glitterhouse Records, één van de...

Cover Jon Hassell & Brian Eno - Fourth World Vol.1: Possible Musics

Jon Hassell & Brian Eno - Fourth World Vol.1: Possible Musics Fourth World Vol. 1: Possible Musics werd reeds in 1980 uitgebracht. De...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT