RECENSIE: Avalanche Kaito - Avalanche Kaito

Kaito
recensie cijfer 2022-11-15 Avalanche Kaito is een trio onder aanvoering van Brusselaar Kaito Winse, oorspronkelijk afkomstig uit het West-Afrikaanse Burkino Faso. Kaito wordt bijgestaan door twee muzikale anarchisten uit België: Benjamin Chaval en Arnaud Paquotte.

Kaito Winse bespeelt fluit, mondboog en tama (percussie-instrument). Maar het belangrijkste wapen annex instrument van Winse is zijn stem. Alle registers én ver daarbuiten worden door Winse benut op debuutalbum Avalanche Kaito.

Op het album is Benjamin Chavel verantwoordelijk voor de drums, elektronica en synths. Arnaud Paquotte geselt de snaren van zijn basgitaar en gebruikt deze ook geregeld als percussie-instrument in de geest van vrijbuiters Einstürzende Neubauten (zoals op openingstrack ‘Sunguru’). Chaval, die Death Grips en Ornette Coleman tot zijn muzikale invloeden noemt, voegt daar zijn hypnotiserende drumpatronen en elektronische effecten aan toe.

Het beluisteren van Avalanche Kaito is één groot avontuur. De plaat is het resultaat van de grenzeloze ongeremdheid van drie muzikanten die zich geen enkele beperking laten opleggen.

Kaito Winse’s voordracht kan weliswaar nog worden geplaatst in de traditie van de verhalen vertellende West-Afrikaanse griot, maar de bezetenheid waarmee Winse zijn instrumenten bespeelt en zijn stem gebruikt, getuigt van de ultieme artistieke vrijheid.

Luister vooral naar ‘Douaga’ waarin Winse tegelijkertijd zijn fluit bespeelt en onheilspellende stemklanken uitstoot. Op het toepasselijk getitelde, instrumentale ‘Bow’ bespeelt Winse de mondboog, een traditioneel Afrikaans instrument.

Een etiket plakken op de muziek van Avalanche Kaito doet de muziek van het gezelschap onrecht aan. De term Afro-punk (‘Toulele’) zou dan ook volstrekt tekortschieten en misplaatst zijn.

De muzikale invloeden komen van verschillende werelddelen én achtergronden. De Afrikaanse, tribale invloeden zijn prominent aanwezig, maar de experimentele kant is minstens zo belangrijk en dat levert een uniek eindresultaat op: hypnotiserend en ontregelend. Gaat dat zien en ondergaan op 21 januari 2023 in het Nijmeegse Merleyn!
Recensent:Bart Slaats Artiest:Avalanche Kaito Label:Glitterbeat
Cover Guerilla Toss - Famously Alive

Guerilla Toss - Famously AliveJe kunt je voorstellen dat als Kassie Carlson, de zangers van Guerilla Toss...

Cover Matthew Bourne - Irrealis

Matthew Bourne - Irrealis Matthew Bourne is een musicus die ervan houdt om zichzelf keer op keer uit...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT