RECENSIE: Troops of Doom - EP 2013

TOD
recensie cijfer 2014-03-06 Troops Of Doom is lomp en heeft maar één doel voor ogen: om zoveel mogelijk shows te spelen. Hierin maken ze geen onderscheid tussen zaal, bar of woonkamer, alles moet kapot bij deze mannen. Om even een beeld te vormen in wat voor soort vernietiging er hier gehandeld wordt, ze zijn reeds op tour geweest met grote namen als Nasty, Fallbrawl, Striking Justice, maar ook Do Or Die en My City Burning. Oftewel, sinds hun oprichting in 2008 hebben ze al veel ervaring op kunnen doen bij deze grootmeesters. Die ervaring hebben ze nu gebundeld en eindelijk is daar hun eerst release. Dat het allemaal niet heel moeilijk hoeft te zijn, blijkt maar uit de simpele naam hiervoor: EP 2013. Kortom, “niet lullen, maar raggen!” is het motto.

Muzikaal is het te definiëren als een agressieve vorm van hardcore met terror/mosh en death metal-invloeden. Voor het gehoor is het te definiëren als een onnavolgbare bak beukwerk waar je je ongemakkelijk bij voelt en enkele vragen zich opwerpen. Waar gaat deze muziek over? Wat is het idee? Wat is het nut? Het enige doel wat deze vier nummers hebben is om er in een live-setting een uiterst intense ervaring van te maken, waarbij alles en iedereen mekaar kort en klein schopt. Vernietiging is het enige waarvoor dit bedoeld is, maar er is geen enkele track die er echt tussen uit springt. De drums wisselen wel eens van een hardcore breakdown tot aan een death metal blastbeat, maar verder heeft het muzikaal bijna geen variatie te bieden. Van dik hout zaagt men gitaarwerk en de vocalen zijn zo rauw dat ze niet te volgen zijn.

De variatie is dus minimaal. Er is in het openingsnummer ‘Kings From The East’ een “Godverdomme” te horen, in ‘Nuclear Holocaust’ doorbreken ze het ragwerk met hoge gitaar squeals. ‘Empty Promises’ is dé hardcore-track bij uitstek voor de mannen en ‘I Want You Dead’ laat met zo’n titel niet veel te raden over wat ze nu eigenlijk willen. Deze laatste track is zelfs voorzien van een Slayer-esque gitaarsolo. Muzikaal technisch zit het wel snor met de eerste EP van Troops Of Doom. Ze zijn allemaal goed op elkaar ingespeeld en hebben een duidelijke eigen sound. Met deze vier nummers is het echter wel net genoeg om aan te horen, want het neigt wel naar de eentonigheid. Neemt niet weg dat het prima studiemateriaal is om zo de intensiteit van een live-show te kunnen verhogen, waarbij ze gegarandeerd meer punten scoren.
Recensent:Roy Verhaegh Artiest:Troops of Doom Label:Eigen Beheer
Cover Gabby Young & The Other Animals - One Foot In Front Of The Other

Gabby Young & The Other Animals - One Foot In Front Of The OtherVoor haar laatste project had Gabby Young & Other Animals de hulp van...

Cover Young the Giant - Mind Over Matter

Young the Giant - Mind Over Matter ‘It’s About Time’, dat moeten de heren van Young The Giant gedacht hebben....

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT