RECENSIE: End of the Dream - Until You Break

EOTD
recensie cijfer 2017-09-18 De plaat is al een tijdje uit, maar nu ligt hij toch voor ons. Het gaat om Until You Break, de tweede plaat van de Nederlandse symfonische metalband End Of The Dream. Twee jaar geleden verraste de band uit Den Bosch ons al met haar in eigen beheer uitgebrachte debuutalbum All I Am waarop al duidelijk werd dat het vijftal wel eens een grote naam binnen het genre zou kunnen worden. Until You Break leert ons dat de band weer een stap voorwaarts heeft gezet en niet onderdoet voor de grote namen, zoals Delain, Evanescence of Lacuna Coil.

Voor het geluid is wederom de hulp van Joost van den Broek ingeroepen. Inmiddels wel de juiste man om dit soort muziek goed over te laten komen. Het klinkt allemaal nog wat helderder dan op de voorganger en vooral nog meer in balans. Behalve het geluid is het natuurlijk ook van belang dat de heren en dame kunnen spelen en bovenal dat de songs goed zijn. Dat zit allemaal wel snor bij End Of The Dream.

De plaat klinkt, als verwacht, flink bombastisch en je moet er even voor gaan zitten om door alle drukte heen te luisteren, maar dan ontvouwt zich een geweldige plaat, die weliswaar niemand zal verrassen, maar die door de uitvoering en de prima songs de liefhebbers van female fronted metal zeer zal aanspreken. Dat komt natuurlijk ook door de prachtige prestaties van zangeres Micky Huijsmans die met haar heldere stem zorgt dat de muziek niet gaat vervelen. Heel fraai is haar manier van afwisselen tussen rustige vrij lage stukjes zang en haar uithalen met misschien wel als mooiste voorbeeld ‘Your Poison’. Deze song is sowieso al een van de hoogtepunten op het album, dat mede komt door de diverse tempowisselingen en die rustige passages. Ook de emotionele afsluiter ‘The Light’, dat heel rustig eindigt en het akoestisch getinte, maar furieus met prachtige gitaarsolo eindigende, ‘I Am Nothing’ vallen op door de mooie rustpunten binnen al het geweld. Op Until You Break staan er verder ook voldoende songs waarvoor de term metal is uitgevonden. Eigenlijk is elk nummer gewoon raak en maakt ons duidelijk dat End OF The Dream een flinke stap voorwaarts heeft gezet. De band is klaar voor een groter publiek.
Recensent:Jan Didden Artiest:End of the Dream Label:Painted Bass Records
Sidekicks

The Sidekicks - Texas Of The NorthDit vijftal uit Groningen heeft de afgelopen tijd wat tegenslagen gehad. Uit...

Chavez

Frankie Chavez - Double Or Nothing November 2015, nu precies twee jaar geleden, vond in Parijs het optreden...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT