RECENSIE: Leon Bridges - Good Thing

Bridges
recensie cijfer 2018-08-15 Leon Bridges brak in 2015 door met zijn album Coming Home. Een retro soulplaat waarop Leon Bridges muziek in het verlengde van Otis Redding en Sam Cooke speelde. Hoewel het lastig is om de grens tussen authentieke muziek en imitatie te bewaken bezorgde het Leon Bridges zijn doorbraak. Onder andere Into The Great Wide Open werd in Nederland aangedaan.

Op elk blank festival was de act een succes, maar op een gegeven moment speelde Leon Bridges voor een gekleurd publiek en zag de zanger dat zijn muziek hier helemaal niet zo aansloeg. Dat vormde het begin van een zoektocht naar wat Leon Bridges nou zelf voor muziek wou spelen. Good Thing is daarvan het resultaat. Geen retro eerbetoon van de muzikanten waar blanke festivalbezoekers graag naar luisteren, maar een plaat die liefde ademt voor Maxwell en D’Angelo.

Dat resulteert in verschillende goede nummers. Een liedje als ‘If It Feels Good (Then It Must Be)’ is een heerlijk funky nummer. Het voelt als een light versie van Bruno Mars zijn funk. Bridges zingt lekker losjes en onder ander een energiek gitaarritme maakt dat stilstaan geen optie is. Ook lekker funky is ‘Bad Bad News’. Hier hoor je meer liefde voor Parliament. Bridges is zijn talent voor catchy nummers niet verloren. Dit is ook het liedje waarin de aanstekelijkheid van Coming Home samen komt met zijn nieuw gevonden stijl.

Op andere momenten beweegt Bridges echter te veel in de richting van Maxwell. De muziek glijdt dan langzaam je irritatiezone in. ‘Lions’ heeft hier bijvoorbeeld last van. Bridges doet indrukwekkende dingen met zijn toonladders. Maar het geheel is zo glad dat je er zenuwachtig van wordt. De nieuwe koers van Leon Bridges valt te prijzen. Het levert enkele verrassend sterke nummers op, maar helaas schiet de zanger op moment te ver door met het imiteren van zijn inspiratiebronnen. Dat maakt dat Good Thing in de schaduw staat van het debuutalbum.
Recensent:Karst Jaarsma Artiest:Leon Bridges Label:Columbia
Cover Trampled by Turtles - Life Is Good On The Open

Trampled by Turtles - Life Is Good On The Open Trampled By Turtles is een Amerikaans bluegrassgezelschap dat al sinds 2004...

Cover Tracyanne & Danny - Tracyanne & Danny

Tracyanne & Danny - Tracyanne & Danny De Schotse Tracyanne is lid geweest van Camera Obscura en de Britse Danny is...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT