RECENSIE: Various - American Epic - The Sessions

American Epic
recensie cijfer 2017-07-01 Dat Jack White een liefhebber is van oude blues muziek is bekend. De liefde van de voormalig White Stripes gitarist spat er op zijn nieuwste project, American Epic: The Sessions, vanaf. Samen met een flinke groep gastmuzikanten neemt hij nummers op zoals de artiesten dit in de jaren ’20 deden. Met zijn allen rond een microfoon en een opname apparaat van slechts zes sporen. 32 liedjes lang voert een verzameling oude en nieuwe muzikanten je naar vervlogen tijden. Jack White wordt bij het grootste gedeelte van de productie geholpen door T Bone Burnett.

Vooral de populaire bands verrassen je aangenaam. De Alabama Shakes trappen af met ‘Killer Diller Blues’. Een oud bluesnummer uit 1940. De Alabama Shakes klinken heel anders zonder de strakke productie. Brittany heeft nog steeds haar rauwe stemgeluid, maar doordat er slechts één microfoon wordt gebruikt krijgt het nummer een rommelig geluid. Dit leidt tot een lekker los rock ’n rollritme. Net zo losjes gaat rapper Nas daarna los tijdens ‘On The Road Again’. Hij wordt begeleid door banjo en viool. De raps worden aangevuld met een vraag- en antwoordspel.

Uiteraard zijn de klassieke artiesten net zo sterk. Willie Nelsen levert met zijn doorleefde stem een waar hoogtepunt. Slechts begeleid door gitaar zingt Nelson een duet met de vorig jaar overleden Merle Haggard. Ze complimenteren elkaar in dat de ene nog wilder is dan de ander. Het is ontroerend hoe de oude mannen dit ten gehore brengen. Net zo emotioneel is Bettye LaVette die uit haar soulhoek stapt voor een stukje countryblues.

American Epic: The Sessions is een mooi eerbetoon aan de vroege bluesmuziek. Het is een plaat die liefhebbers van de soundtrack van O Brother, Where Art Thou? zeker zal aanspreken. Het is ontzettend knap hoe Jack White en T Bone Burnett niet leunen op de geijkte muzikanten uit het retrogenre. Zoals verwacht is Pokey LaFarge aanwezig, maar daar staan wel een Nas en Raphael Saadiq tegenover. Zowel oud als jong, retro als modern worden uit hun comfort zone getrokken. Eigenlijk verdient elk nummer het om genoemd te worden. Dat maakt American Epic: The Sessions een liefdevol project dat zeker het beluisteren waard is.
Recensent:Karst Jaarsma Artiest:Various Label:Columbia
Booka

Booka Shade - Galvany StreetDe Duitsers van Booke Shade draaien alweer even mee. Relatief anoniem, want...

Cover Mac DeMarco - This Old Dog

Mac DeMarco - This Old Dog Wat moet het heerlijk zijn om Mac DeMarco te zijn. De Canadees...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT