RECENSIE: Brand New - The Devil and God are Raging Inside Me

Brand New - Devil and God
recensie cijfer 2007-02-20 The Devil and God are Raging Inside Me is de opvallende titel van de nieuwe cd van Brand New. Ondanks deze bandnaam is Brand New inderdaad in Nederland nog een betrekkelijk onbekende band. In de VS, waar de band in 2002 werd opgericht, verkocht Brand New echter al vele honderdduizenden cd’s.

Er is genoeg reden om aan te nemen dat ze dit wederom zal lukken met deze nieuwe cd. De band houdt qua sound namelijk midden tussen The Arcade Fire en And You Will Know Us By The Trail of Dead. Het grote verschil is echter dat Brand New muzikaal gezien wat concreter is, maar dat is een band natuurlijk al snel in vergelijking met deze twee bands. Daarnaast heeft Brand New wat meer punch in huis.

Het eerste nummer, ‘Sowing Season’, begint lekker rustig om vervolgens na een minuut te exploderen en te verworden tot een heerlijk bombastische rocktrack. ‘Millstone’ is qua muziek een stuk gemakkelijker te verteren, maar daarom niet minder fraai. Een werkelijk bijzonder pareltje is het nummer ‘Jesus’. De band weet met één à twee melodielijntjes meer dan drie minuten lang te boeien alvorens naar een brigde over te gaan. Na ruim vier minuten lijkt het nummer afgelopen, maar opeens begint de band stoïcijns bijna weer opnieuw.

Na de eerste vier nummers wordt het geheel wat meer experimenteel met onverwachte overgangen, tempowisselingen en bijvoorbeeld het geheel instrumentale ‘Welcome to Bangkok’. De een zal zeggen dat deze sectie de vaart eruit haalt, de ander zal het een spanningsboog noemen. Ik zal alleen zeggen dat je er voor in de stemming moet zijn. De ene keer geniet je ervan, de andere keer sla je de betreffende nummers over.

Nummer acht, ‘Not the Sun’ is daarentegen weer uiterst concreet en ligt lekker in het gehoor. Dit geldt eveneens voor ‘The Archers Bows have Broken’. De cd besluit uiteindelijk met het heerlijk lugubere ‘Handcuffs’, een nummer waarop de zang zich goed laat vergelijken met een band uit een totaal andere hoek, Alan Parsons Project.

Al met al is deze cd, ondanks dat er bepaalde nummers zullen waarbij je echt in de stemming moet zijn, een heel erg goede cd. Zij die de twee eerder genoemde bands geweldig vinden, zullen deze cd zeker kunnen waarderen, tegen alle anderen zou ik willen ze zeggen: ga deze cd vooral kopen.
Recensent:Nick Augusteijn Artiest:Brand New Label:Interscope / Universal
Bloc Party - Weekend in the City

Bloc Party - A Weekend in the CityNa het grote succes van hun eerste cd Silent Alarm werd Bloc Party door...

The Shins – Wincing The Night Away

The Shins - Wincing the Night Away In 2004 braken The Shins , met behulp van de film Garden State , door in...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT