RECENSIE: Lady Gaga - ARTPOP

GaGa
recensie cijfer 2013-12-30 In 2009 werd ondergetekende bij een optreden van Coldplay op Rockwerchter weggetrokken door inmiddels zijn vriendin. ”Dit is niet zo boeiend” zei ze, terwijl we richting de tent snelden voor een optreden van Lady Gaga. Met een goed doordachte show werd duidelijk dat we hier niet te maken hadden met het zoveelste talentloze popsterretje. Met video, decor, kostuums, dans en sterke, catchy popsongs zorgde deze totaalervaring voor een uitgelaten, dansende meute. Die overigens na afloop voldaan terugkwam bij het hoofdpodium, waar Coldplay op dat moment het hartverscheurende ‘The Scientist’ ten gehore bracht. Een groter contrast kan haast niet.

Inmiddels heeft Lady Gaga met haar Haus Of Gaga een heus platform opgezet dat ruimte biedt aan muziek, innovatie, kunst, mode en alles wat hier maar enigszins aan gerelateerd is. Lady Gaga heeft er in de afgelopen jaren voor gekozen om niet per definitie met makkelijk scorende pophits op de proppen te komen. Geheel in die lijn ligt het nieuwe album ARTPOP. Een album dat kunst en popmuziek op verschillende manieren koppelt. Zo is de cover ontworpen door kunstenaar Jeff Koons (die van die kolossale ballon hondjes) en de titel is natuurlijk een korte stap naar Andy Warhol en zijn popart.

Net als bij kunst is ARTPOP een album waarover je flink kunt discussiëren. Smaak of wansmaak. Een gangsta raptrack als ‘Jewels N` Drugs’ kun je verafschuwen, maar na een paar luisterbeurten moet je toegeven dat het op zijn minst overtuigend gebracht wordt. Net als bij de gladde r&b ballad ‘Do What U Want’, waarop R. Kelly zich eindelijk weer eens van zijn betere kant laat horen. Maar ook aan de pompeuze composities van opener ‘Aura’ en ‘Venus’ kun je merken dat GaGa zich er niet makkelijk vanaf maakt.

De kracht van ARTPOP zit hem in het gegeven dat het album niet uit hapklare brokken bestaat. Gaga experimenteert er muzikaal op los met allerlei invloeden uit de dance en de popgeschiedenis, waarbij vooral de baslijnen uit het discotijdperk opvallen. Tekstueel is de popdiva explicieter en directer (‘G.U.Y’ en ‘Sexxx Dreams’) en daarnaast schroomt ze het niet om de grenzen op te zoeken van wat men onder mooi verstaat. Neem bijvoorbeeld de ballad ‘Dope’ waarop haar stem schuurt als die van een junkie die op straat wanhopig om een euro voor de nachtopvang vraagt.

Lady Gaga zet na Born This Way met haar derde album een grote stap vooruit. Met de manier waarop er wordt geëxperimenteerd met dancebeats en elektro-invloeden zorgt ze voor de blauwdruk voor de popmuziek van het heden en de toekomst. Opvallend genoeg doet ze dit met een album waarop de grote hits ontbreken.
Recensent:Ruud de Zwart Artiest:Lady Gaga Label:Interscope / Universal
Cover Eric Clapton - Unplugged:Expanded And Remastered

Eric Clapton - Unplugged: Expanded And RemasteredOp 25 augustus 1992 verraste Eric Clapton iedereen met zijn aanwezigheid...

Cover Various - Eric Clapton Guitar Festival Crossroads 2013

Various - Eric Clapton Guitar Festival Crossroads 2013 Het concept van Crossroads mag inmiddels bekend zijn. Eric Clapton belt...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT