RECENSIE: OneRepublic - Waking Up

OneRepublic - Waking Up</
recensie cijfer 2010-03-10 OneRepublic is bekend geworden dankzij het door Timbaland geproduceerde ‘Apologize’ waarin een zachte zangstem van Ryan Tedder wordt ondersteund door losse klanken uit de mond van Timbaland. Wat een one-hit-wonder leek te zijn bleek meer dan dat. Na ‘Apologize’ volgden de minder succesvolle, maar desalniettemin hitgenoteerde ‘Stop and Stare’ en ‘Say (All I need)’. Na het eerste album van de band uit 2007, is het tweede album Waking Up, een dubbel-cd, recentelijk verschenen.

Het nieuwe album van de band valt in het straatje van het eerste album. Kenmerkend voor OneRepublic blijft de gepolijste manier waarop de nummers geproduceerd worden. Al bij opener ‘Made for You’ hoor je een elektrische drumbeat als precies gecalculeerde ondersteuning door de te-perfect zingende Ryan Tedder. Alle oneffenheden zijn gladgemaakt zoals de coverfoto van een glossy. Zo valt OneRepublic in het straatje van kaskrakers Maroon 5, maar kan de vergelijking met Justin Timberlake ook niet ontgaan. Het verschil met eerdergenoemden is dat OneRepublic minder dansbaar is. De band nodigt wel uit tot het omhoog gooien van de armen. Ook komen de nummers op Waking Up teveel met elkaar overeen. Zo hoor je op vrijwel alle nummers een cello op de juiste plek. En ondanks dat Timbaland weinig te maken had met dit album hoor je zijn invloed overal in echo’s en achtergrondgeluidjes. De op R&B gebaseerde samenzang-stukjes komen herhaaldelijk terug. Toch is het niet allemaal hetzelfde. ‘Missing Persons 1&2’ is duisterder dan de rest en ‘Good Life’ lichtvoetiger. Maar uiteindelijk zijn het kleine nuanceverschillen en kun je toch wel zeggen dat het een behoorlijk homogeen album is.

OneRepublic maakt muziek die ultiem geschikt is voor de top 40: met veel echo’s vervulde, door een jonge jongen ingezongen, van cello voorziene popmuziek. Toch is OneRepublic niet uniek genoeg om het langer dan een paar jaar uit te houden aan de top. Waking Up stoot allesbehalve af, maar boeit ook niet. En dat is een gemiste kans voor een tweede album.
Recensent:Erik Oudman Artiest:OneRepublic Label:Interscope / Universal
The New Earth Group - Eurafricarabia

The New Earth Group - EurafricarabiaEn weer heeft Excelsior er een bijzonder bandje bij. Hoewel, bandje, The New...

SwampFreaks – SwampFreaks

SwampFreaks - SwampFreaks Wanneer zanger Andrew McDermott (Mac) in 2007 plotseling Threshold verlaat,...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT