RECENSIE: Neko Case - Live From Austin TX

Neko Case - Austin
recensie cijfer 2007-02-05 Neko Case’s Fox Confessor Brings The Flood was voor velen een van de muzikale hoogtepunten van 2006. Maar de alt.country singer-songwriter (die ook lid is van de indie-rock band The New Pornographers) liet al jaren eerder bij menigeen een onuitwisbare indruk achter met intieme prachtalbums als Furnace Room Lullaby (2000) en Blacklisted (2002). Het prestigieuze en populaire Amerikaanse televisieprogramma Austin City Limits nodigde Neko Case dan ook al in 2003 uit voor een optreden. De release Live From Austin TX is de weerslag van die vijftig minuten durende performance. Een aantal maanden geleden werd dit optreden al op DVD uitgegeven en sinds kort is er ook een cd-versie van op de markt gebracht.

Tijdens de veertien tracks tellende set komen er zowel eigen composities als covers van bijvoorbeeld Bob Dylan en Hank Williams voorbij. De muzikale omlijsting is zeer minimaal maar uiterst doeltreffend; Jon Rauhouse speelt gitaar, banjo en pedal steel, Tom V. Ray speelt bas en Kelly Hogan verzorgt de backing-vocals. Door deze intieme opzet komt Case’s prachtig volle stemgeluid volledig tot z’n recht. Direct vanaf opener ‘Favorite’ weet het viertal een magisch melancholische sfeer neer te zetten die uiteindelijk een ultiem hoogtepunt bereikt wanneer Case zich aan het einde van de set succesvol waagt aan Bob Dylan’s ‘Buckets Of Rain’, Ketty Lester’s ‘Look For Me (I’ll Be Around)’ en Hank Williams’ ‘Alone And Forsaken’. Tussendoor zorgen vooral, maar niet alleen, de traditional ‘Wayfaring Stranger’ en het meeslepende ‘Furnace Room Lullaby’ voor kippenvelmomenten.

Voor diegenen die al bekend zijn met Neko Case is het vanaf het begin volop genieten en wederom een bevestiging van haar muzikale en vocale kunnen. Voor niet ingewijden is deze release beslist representatief voor Case’s talent, maar zijn haar studio-albums wellicht betere uitgangspunten. Wanneer deze je (ongetwijfeld) bij de strot hebben gegrepen is Live From Austin TX als een kers op de taart.

Een minpuntje is natuurlijk wel dat de DVD en de CD enkel los te verkrijgen zijn. Met een voordelig duo-pack zou de consument niet zoals nu welhaast gedwongen worden te kiezen. Voor de meer visueel ingestelde muziekliefhebber maakt het feit dat dit concert zeer fraai in beeld is gebracht en dat op de DVD het charisma van Neko Case ook zichtbaar wordt, de keuze wellicht iets makkelijker. Maar het blijft toch wringen wanneer je die prachtig vertolkte songs dan weer niet op je mp3-speler kan beluisteren. Toch maar twee keer de portemonnee trekken dan.
Recensent:Cyrille Bloemers Artiest:Neko Case Label:New West Records
Last Days of April - Might...

Last Days Of April - Might as well Live Last Days of April is het geesteskindje van de Zweedse zanger/gitarist Karl...

Johnny Cash - Austin

Johnny Cash - Live From Austin TX Al ver voor zijn dood in 2003 was Johnny Cash een echte legende. Als Cash...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT