RECENSIE: Mala Vita - So Far So Good

Mala Vita
recensie cijfer 2016-03-08 Na een gat van ongeveer zeven jaar is Mala Vita terug. Het vierde album So Far So Good laat de band van hun meest professionele kant zien. Zij zijn namelijk de studio ingedoken met producer Mario Caldato Jr. Deze producer is vooral bekend door zijn werk met de Beastie Boys en Jack Johnson. In de basis is er weinig veranderd aan de excentrieke sound van Mala Vita. De combinatie van balkan met popmuziek is nog steeds aanwezig. Gelukkig maar. Wel zijn de nummers meer gestroomlijnd en hitgevoelig.

De mannen trappen af met ‘Bugsy Malone’, een ode aan oude gangsterfilms. Hier komt de band over als een hoekige poprockgroep. Wanneer de accordeon in wordt gezet is het duidelijk dat het feestgehalte nog alomtegenwoordig is. Vanaf dit punt laat Mala Vita zich van hun beste kant zien. ‘El Camino’ is een krachtige track waar het rondreizende bestaan wordt verheerlijkt. De heerlijke baspartij en de strakke begeleiding nemen je mee in de wereld van Mala Vita. Dit geldt ook voor ‘Heartbreak Island’. De tracks zijn zorgvuldig uitgekozen en volgen elkaar perfect op. Heerlijk.

De titel van het album is bewust gekozen. Het is een bekende uitdrukking die voor zowel positivisme als cynisme staat. Het gaat over mensen die van dag tot dag leven. Zo heeft elke song een verhaal dat op een manier aansluit op de albumtitel. ‘Top Of The World’ gaat over de waanzin van het hyperkapitalisme en in ‘Cape Town’ het vluchten van de wereld. De rode draad is de afwisseling van hoop en negativiteit.

Er is vrijwel niets dat de heren fout doen op dit album. De knipoog naar het boek ‘The Boys From Brazil’ is één van de leuke details die in de muziek is verwerkt. Zo bespreken ze de toegangspoort naar Amerika vanaf zee, Ellis Island, in ‘Heartbreak Island’. De productie is dusdanig sterk dat zelfs een wat middelmatige track als ‘Cape Town’ lekker in de oren valt. Minpunt is dat het album eindigt met twee rustige nummers, met als gevolg dat de luisteraar langzaam in slaap sust. Dat terwijl de mannen live juist heel uitbundig zijn. Een misser, maar niets ernstigs. Al met al een essentiële aanrader voor muziekliefhebbers.
Recensent:Frank de Jong Artiest:Mala Vita Label:Suburban
Cover Etan Huijs - The Battle Of Everything

Etan Huijs - The Battle Of EverythingDe singer-songwriters schieten de laatste jaren als paddenstoelen uit de...

Cover The Mighty Ya-Ya - Magnum Sonus

The Mighty Ya-Ya - Magnum Sonus Nederland heeft op rockgebied de laatste jaren weinig te klagen. Bands als...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT