RECENSIE: Double Cream - Double Cream

DeWolff
recensie cijfer 2022-10-25 DeWolff en Dawn Brothers zijn de beste respectievelijke bluesrock en Americana bands die Nederland op dit moment heeft. Op Double Cream slaan de heren de handen ineen om een eerbetoon aan de oude soul te brengen. Aangevuld met een blazerssectie straalt Double Cream niks dan liefde uit voor iconen als Sam Cooke, Otis Redding en The Coasters.

En dat eerbetoon is zeer goed gelukt. ‘Loverman’ klinkt als een soulklassieker uit de stal van Motown. De fantastische stem van Bas van Holt vult perfect aan op het achtergrondkoortje en de blazers. De blazers zijn een mooie toevoeging. Niet alleen om te swingen, maar ook op het zwijmelende ‘Pawn Shop Lady’ zorgen ze voor een meeslepend gevoel. Niet alles kiest het spoor van de trage soul. ‘Hear Me Singing (Na Na Na Na Na Na Na Na Na)’ is echt gemaakt voor de radio. Lekker opzwepend drumritme. Het liedje komt nog het dichtst in de buurt van het traditionele geluid van de Dawn Brothers. ‘I’m Gone’ kiest voor een wat meer funky inslag. Wel origineel gebracht door het herhalende patroon van akoestische gitaar.

Het is knap hoe zowel DeWolff als Dawn Brothers nieuwe grenzen blijven opzoeken. Op Double Cream klinken net zomin de schurende gitaren en Hammond van DeWolff als de meerstemmige Americana van de Dawn Brothers. Het negental klinkt samen als een project dat zo uit de stal van Daptone Records kon komen. Het is indrukwekkend dat, in schijnbare korte tijd, deze Nederlandse muzikanten veertien eigen nummers neerleggen die stuk voor stuk klinken alsof ze geworteld zijn in de Amerikaanse muziekgeschiedenis. Een tweetal optredens zijn al gegeven, maar met zo’n goede plaat hoop je dat dit leidt tot een meer uitgebreide tocht door Nederland.
Recensent:Karst Jaarsma Artiest:Double Cream Label:Suburban
Cover Hooveriii - Round Of Applause

Hooveriii - Round Of Applause Hoover III (of Hooveriii ) is ontsproten aan het muzikale brein van Bert...

Cover Σtella - Up And Away

Σtella - Up And Away Laten we eerlijk zijn, bij de gedachte aan Griekse artiesten denken we toch...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT