RECENSIE: Mayleaf - Tough Luck

Mayleaf
recensie cijfer 2023-02-19 Mayleaf is een Nederlandse alternatieve grungerockband die het heel goed doet op jaren ’90 vibes qua grunge- en popinvloeden, maar ook qua fuzzy gitaar. De band bestaat uit (oud-)leden van bands als Call It Off, No Turning Back, Wasted Bullet, maar is geen supergroep te noemen. Vooruit, als groep doen ze het super, maar dit is “gewoon” een stel muzikanten met een voorliefde voor een keiharde gitaarmuur, stevige ritmesectie en poppy, vrouwelijke vocalen. Die passie druipt er vanaf, waarbij ze zich laten inspireren door bands als Weezer, Turnstile en Bayside. Tough Luck is het eerste volledige studioalbum en zet meteen de toon.

Een eerste luisterbeurt laat horen hoe zangeres Ilah van der Haas eruit springt met haar vocalen. Zij snijdt feilloos door de solide gitaarmuur die neergezet wordt door gitaristen Michiel van Iersel en Adrian Delange. Sterk voorbeeld is het nummer ‘Forget Me Not’, wat ze heel liefelijk inzet, maar abrupt doorboort wordt met puntige grunge hooks op de gitaar. Het is een wisselwerking die wonderwel heel goed werkt en beide elementen extra kracht geven. Complimenten gaan ook naar de ritmesectie met Robbert van Caem op basgitaar en Joël Heijda op drums. Zij zorgen voor een extra hardcore-punch, maar hebben er geen moeite mee wat gas terug te nemen als de muziek dat vraagt.

‘Forget Me Not’ maakt deel uit van het stevigere openingssalvo, samen met de titeltrack en ‘Escape’. De titeltrack trapt er op Nirvana-achtige wijze meteen in zonder introductie. We noemden de vocalen van Ilah eerder al liefelijk, maar ze laat hier al meteen horen ook aardig wat kracht in haar stem te kunnen zetten. Als er wat gas terug wordt genomen, gaat ze daar soepel in mee. Dat is de ware kracht van Mayleaf: als dit allemaal samen komt. Dat doet het bijvoorbeeld op het prachtige ‘Sign’, maar ook het punky ‘Paper Thin’. Of wat te denken van ‘If You Want It’ met het dromerige intro dat onverwachts genadeloos wordt afgeslacht.

Tegen het einde komt de rem er wat meer op met ‘Fall’, ‘Lost It’ en ‘Deadweight’. Een reeks aan emotionele semi-ballades die een extra laag aan sentiment openen. Her en der worden ze afgewisseld met van die puntige grunge hooks. De epische afsluiter ‘Masquerade’ kent nog een pittig staartje, maar het heeft niet dezelfde punch als het begin van het album. Met andere woorden: de algemene verdeling is niet helemaal lekker, want het zijn zeker wel sterke nummers die een meer ingetogen kant van de band laten zien. Maar goed, we leven gelukkig in een digitaal tijdperk waarbij we niet per sé gebonden zijn aan die volgorde.

Tough Luck van Mayleaf is een gevarieerde plaat geworden waarbij het gehele alternatieve rockspectrum van allerlei kanten op een sterke manier belicht worden.
Recensent:Roy Verhaegh Artiest:Mayleaf Label:Suburban
Cover Rayland Baxter - If I Were A Butterfly

Rayland Baxter - If I Were A ButterflyDe Amerikaanse versie van Douwe Bob. Zo zag ondergetekende Rayland Baxter ....

Cover Mark Mulholland - Revolutions Go In Cicles

Mark Mulholland - Revolutions Go In Circles De Schotse singer-songwriter Mark Mulholland houdt van reizen. Op zijn...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT