RECENSIE: Squirrel Flower - Tomorrow`s Fire

Sflower
recensie cijfer 2023-12-30 Squirrel Flower is de one woman band van Ella O’ Connor Williams. De Amerikaanse heeft vanaf 2015 al een aardige cv opgebouwd met een reeks EP’s en langspelers, waarvan Tomorrow’s Fire de meest recente is.

Zangeres en multi-instrumentalist O’ Connor Williams (gitaar, bas, drums, piano) riep voor het album de hulp in van Jake Lenderman en Seth Kaufmann en enkele studiomuzikanten die hun sporen hebben verdiend bij onder andere Bon Iver (Matt McCaughan) en The War On Drugs (Dave Hartley). Het album klinkt daardoor organisch en beslist niet als het betere zolderkamer knip- en plakwerk. Voor de productie kreeg Squirrel Flower hulp van Alex Farrar (Wednesday, Archers Of Loaf).

Plaatopener ‘I Don’t Use A Trash Can’ is een serene shoegaze song zonder drums, waarbij de zangstem van Williams O’ Connor laagje voor laagje over elkaar wordt gelegd tot er een fraaie samenzang ontstaat. De song is overigens een remake van een song afkomstig van haar in eigen beheer uitgebrachte album Early Winter Songs From Middle America.

Met ‘Full Time Job’ laat Squirrel Flower meteen de andere kant van haar spectrum horen. Een lekkere lijzige rocksong (denk aan Dinosaur Jr.) met een gitaarlijntje dat prima fungeert als oorworm.

Het trage, melancholieke en in galm gedrenkte en met gitaarpartijen gelardeerde ‘Almost Pulled Away’ kan zo op het repertoire van wereldster Lana Del Rey. En ‘Intheskatepark’ is een aanstekelijk indierocknummer met enige hitpotentie: ”In the skatepark, losing my mind, I’ll make it home in time”.

Het folky ‘Canyon’ is gebouwd op een heavy gitaarriff. En zo sereen als de plaat begon met ‘I Don’t Use A Trash Can’, eindigt deze met het ingetogen gezongen ‘Finally Rain’: ”If this is what it feels to be alive, we won’t grow up, grow up, grow up”.

Tomorrow’s Fire is een afwisselende verzameling songs die samen een eenheid vormen. Het album kan daarmee zowel dienst doen als soundtrack van een winterse zondagmiddag voor de open haard, als een zwoele zomeravond op/onder de veranda.
Recensent:Bart Slaats Artiest:Squirrel Flower Label:Full Time Hobby
Cover Kristin Hersh - Clear Pond Road

Kristin Hersh - Clear Pond Road Kristin Hersh is al weer aan haar elfde soloalbum toe. Haar laatste album...

Cover Vanishing Twin - Afternoon X

Vanishing Twin - Afternoon X Vanishing Twin is een experimentele groep uit Londen en bestaat...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT