RECENSIE: Motion City Soundtrack - Panic Stations

MCS
recensie cijfer 2015-11-18 Tijdens de tour rondom hun laatste plaat schreven de leden van Motion City Soundtrack voor de lol aan nieuw materiaal, waarna ze uiteindelijk een flinke verzameling liedjes overhielden. Die werden live ingespeeld in de studio om het onbevangen karakter vast te houden, waarna Panic Stations was geboren. Lang geen slechte manier om je tijd door te komen tijdens een lange tour, vooral niet als het een volgend album oplevert.

Misschien komt het wel door de manier waarop de plaat tot stand is gekomen, maar de band klinkt beter dan ooit. De productie laat een ruimtelijk en levendig geluid horen met veel koortjes die automatisch leiden tot meezing refreintjes. De elftal pakkende liedjes zitten vol goede hooks zoals de synthesizer in ‘TKO’ en de gitaar daarna in ‘I Can Feel You’. Zo heeft ieder nummer wel iets wat zich in je hoofd nestelt zoals bijvoorbeeld het refreintje in ‘Gravity’. De band verstaat het om goede liedjes te schrijven, pop met een punk sausje, zoals het grote Green Day dat ook zo goed kan. Maar Motion City Soundtrack lijkt eigenlijk soms juist meer op Weezer, maar dan zonder het gruizige geluid.

De band gaat regelmatig goed los bijvoorbeeld op ‘Broken Arrow’ waardoor de plaat enorm veel vaart heeft. Voor je het weet ben je al bij het laatste nummer aangekomen, de ballad ‘Days Will Run Away’ dat zich goed staande weet te houden tussen alle springerige deuntjes. Juist in het nummer ‘Lose Control’ blijft de band de boel controleren, waar het op andere momenten de teugels behoorlijk laat vieren. Er is overduidelijk met veel plezier aan de plaat gewerkt en wie weet had de band een tijdje in de studio nodig om bij te komen van het moordende tourschema rondom hun vorige plaat. In ieder geval heeft het ze hernieuwde energie gegeven, wat bij het beluisteren tot uitdrukking komt.

Panic stations zijn waarschuwingssignalen bij gevaarlijke gebieden op zee, maar van gevaar is hier geen sprake. De nummers zijn geen agressieve testosteron uitspattingen, maar over het algemeen vrolijke composities die gaan over verloren en nieuwe liefdes en duidelijk een jonge doelgroep aanspreken. Het plezier spat van deze plaat af en dat is erg prettig om te horen. Het maakt van Panic Stations één groot feest om naar te luisteren en die je bij iedere draaibeurt weer van energie voorziet.
Recensent:Ronald Kats Artiest:Motion City Soundtrack Label:Epitaph
Cover Superhumanoids - Do You Feel OK?

Superhumanoids - Do You Feel OK?Waar ze op hun vorige plaat Exhibitionists nog vaak teruggrepen op het...

Cover Leeways - Tales Of A Madman

Leeways - Tales Of A Madman Het is altijd leuk als een band iets anders doet, net even anders klinkt en...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT