RECENSIE: Public Service Broadcasting - The Race For Space

PSB
recensie cijfer 2015-03-03 Het is de droom van iedere student: leren door muziek te luisteren. De band Public Service Broadcasting maakt deze droom eindelijk waar. De naam zegt het al: het duo zet oude opnames van publieke omroepen op muziek, met het doel om bijzondere muziek te maken, maar ook om de geschiedenis te onderwijzen. Het tweede album van Public Service Broadcasting heet The Race For Space en focust zich op de ruimtevaart van de jaren ’60. Dit tweede album behaalt beide doelen nog beter dan de eerste cd. The Race For Space is rustiger dan Inform – Educate – Entertain doordat de muziek beter aansluit op de sfeer van de opnames. Daarnaast bevat The Race For Space één thema, hierdoor wordt het gemakkelijker om te horen over welk evenement er gesproken wordt. Het effect dat Public Service Broadcasting hiermee weet te creëren is heel bijzonder; de opnames worden weer tot leven gebracht.

Het openingsnummer The Race For Space begint met fragmenten uit de bekende speech die president John F. Kennedy gaf op twaalf september 1962, gegeven om het Amerikaanse volk over te halen om het ruimtevaartprogramma te steunen. De krachtige speech wordt bijgestaan door een koor dat aanzwelt tot een climax bij de slotzinnen. Na deze Amerikaanse start worden we meegenomen naar de Russische kant van het duel. Het nummer ‘Sputnik’ laat speeches horen rondom de lancering van de satelliet en het nummer ‘Gagarin’ gaat uiteraard over de eerste man in de ruimte: Yuri Gagarin. Deze uptempo nummers doen nog het meest denken aan het eerste album.

Hoe goed Public Service Broadcasting de emoties uit de opnames van de gebeurtenissen weet te halen wordt duidelijk in de nummers ‘Fire In The Cockpit’ en ‘The Other Side Of The Moon’. ‘Fire In The Cockpit’ bericht over de mislukte oefenlancering van de Apollo 1 waarbij alle drie de bemanningsleden zijn omgekomen. Ruis, cello’s en piepjes begeleiden de aangrijpende boodschap. In ‘The Other Side Of The Moon’ wordt er meegeleefd met de eerste keer dat een ruimtevaartuig achter de maan langs vloog. De spanning wordt opgebouwd wanneer de astronauten van de Apollo 8 achter de maan verdwijnen waarbij het radiocontact niet mogelijk was. Het zijn spannende minuten die nog veel spannender worden gemaakt door de muziek. Wanneer de Apollo 8 weer achter de maan tevoorschijn komt barst de muziek los en wordt er een euforisch gevoel gecreëerd.

Voor degenen die de spanningen van de The Race For space van de jaren ’60 niet zelf meegemaakt hebben is dit album een manier om even te voelen hoe het was om erbij te zijn. Met hun concept weet Public Service Broadcasting een ervaring te creëren die veel verder gaat dan het simpelweg luisteren naar muziek. Het enige nadeel is dat om dit effect te creëren, men aandachtig moet luisteren naar de cd. Gebeurt dit niet, dan blijft er een leuke cd over, maar verdwijnen alle spanningen en emoties en dat is toch zonde.
Recensent:Jetske Erisman Artiest:Public Service Broadcasting
Cover Jeff Austin - The Simple Truth

Jeff Austin - The Simple TruthAl twintig jaar is Jeff Austin actief in de muziek business. Hij bouwde een...

Cover Schizoid Lloyd - The Last Note In God`s Magnum Opus

Schizoid Lloyd - The Last Note In God`s Magnum Opus De heren van Schizoid Lloyd hebben blijkbaar een idee hoe het magnum opus...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT