RECENSIE: Sarah Mary Chadwick - Sugar Still Melts In The Rain

SMC
recensie cijfer 2018-10-25 De Nieuw-Zeelandse singer-songwriter Sarah Mary Chadwick is een creatieve duizendpoot en maakt kunst en muziek dat een stuk minder lieflijk klinkt dan haar naam doet vermoeden. Als kunstenares maakt ze aquarellen van harde pornoscènes, die ook regelmatig te vinden zijn op tentoonstellingen, en daarnaast speelde ze tien jaar lang in de punkband Batrider. Overdag heeft ze een iets andere rol: dan werkt ze als chefkok. Ze besloot vijf jaar geleden dat het tijd was om uit de band te stappen en dingen zelf te gaan bepalen. Inmiddels is ze vier albums verder en is Sugar StillMelts In The Rain net uitgebracht. Waar ze eerst nog schreeuwde, en elektrische gitaar voorop stond, is de deze vierde plaat kalmer en vrijwel enkel begeleidt door een akoestische piano. Op de voorkant van Sugar Still Melts In The Rain is één van haar schilderijen te zien en dit zet de toon voor de muziek: donker, grof geschetst en geenszins bezig met het verbloemen van zaken, maar tegelijkertijd is er ook een bepaalde kwetsbaarheid te horen.

Sugar Stills Melts In The Rain is niet meteen aangenaam om naar te luisteren, of toegankelijke materie, maar dat is dan ook niet de bedoeling. De meeste nummers worden begeleidt door een rustige en simpele piano waarop vooral akkoorden worden aangeslagen. Daaroverheen komt Chadwicks stem die met haar lokale accent haar emoties eruit gooit. Er is frictie, melodieën schuren zonder dat ze te luid worden en het kraakt, maar alles heeft ook een hypnotisch randje. Een gemakkelijkere binnenkomer begint met het titelnummer ‘Sugar Still Melts In The Rain’. Hier brengt Chadwick op hartverscheurende wijze verslag uit van haar gevoelens en ervaringen. In haar gecompliceerde, interessante teksten en rauwe en hoekige stem is haar eerlijkheid en pijn te horen. De liedjes op de plaat gaan allen over donkerdere periodes of moeilijkheden, zoals in ‘Lost, Overwhelmed And Unsafe’, die Chadwick op prachtige wijze weet te vertellen.

Sarah Mary Chadwick is misschien niet de beste zangeres en het is misschien ook niet het makkelijkste album om naar te luisteren, maar het hele plaatje op Sugar Still Melts In The Rain klopt wel en zorgt ervoor dat je geïntrigeerd raakt.
Recensent:Jetske Erisman Artiest:Sarah Mary Chadwick Label:Sinderlyne
Cover Jessica Risker - I See You Among The Stars

Jessica Risker - I See You Among The Stars Jessica Risker is een zangeres uit Chicago die er in een lustig tempo...

Cover Wax Chattels - Wax Chattels

Wax Chattels - Wax Chattels Wax Chattels uit Nieuw Zeeland debuteert hier met het gelijknamige (dan wel...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT