RECENSIE: Public Service Broadcasting - Live At Brixton

PSB
recensie cijfer 2017-02-09 Public Service Broadcasting is de Engelse uitdrukking van wat bij ons publieke omroep heet, omroepen en uitzendgemachtigden zonder commercieel oogpunt, met als primaire doel het informeren, onderwijzen en vermaken van het publiek. Het is tevens de naam van het project van J. Willgoose, Esq. (snaarinstrumenten, samples en elektronica) en Wrigglesworth (drums, toetsen en elektronica) en deze naam hebben ze niet zomaar gekozen. Het concept van Public Service Broadcasting (PSB) is het op muziek zetten van geluidsfragmenten uit oude documentaires en andere televisie-uitzendingen. Het tweetal voorziet deze fragmenten van een muzikale ondergrond die elementen bevat uit onder meer elektronica, indierock en krautrock dit resulteert in een bij vlagen retro-futuristische sound met een prettig nerd-gehalte.

Op het eerste album Inform-Educate-Entertain waren deze geluidsfragmenten afkomstig uit allerlei verschillende documentaires, onder andere over de beklimming van Mount Everest en over de Spitfire jachtvliegtuigen. Het tweede album The Race For Space is een conceptalbum over de ruimtevaart in de jaren ’60. De geluidsfragmenten gaan over het welbekende Apollo-programma, maar ook over Joeri Gagarin en de Spoetnik. De tournee ter promotie van The Race For Space bracht PSB ook naar de Londense concertzaal Brixton Academy en daar werd deze live-dubbelaar opgenomen.

Live At Brixton is verkrijgbaar als dubbel-LP en als dubbel-cd, allebei voorzien van een DVD. Deze ontbreekt bij ons recensie-exemplaar, maar gelukkig is er op YouTube wel het een en ander aan beeldmateriaal te vinden. PSB is voor de gelegenheid uitgebreid tot een volledige band, waar nodig aangevuld met blazers, strijkers en een zelfs een dertienkoppig koor. Met behulp van al deze gasten slagen Willgoose en Wrigglesworth er bijzonder goed in om hun rijke sound naar het podium te vertalen.

Een groot aantal van de nummers op Live At Brixton is afkomstig van The Race For Space. Een klein minpunt is dat deze tracks door elkaar zijn gehusseld, terwijl deze op het album juist chronologisch zijn. Toch zit er wel een conceptuele gedachte achter het concert en dat uit zich met name in het eerste en het laatste nummer. Het concert begint met ‘The Race For Space’, waarin een speech zit van John F. Kennedy die vertelt waarom de mensheid naar de maan moet. Hij citeert hierbij George Mallory, een Britse bergbeklimmer die in 1942 omkwam op Mount Everest. Aan het eind van het concert horen we ‘Everest’, waarin Mallory opnieuw wordt geciteerd. Hiermee maakt PSB het concert tot meer dan een verzameling losse nummers.

Live At Brixton is een uitstekende liveplaat van een bijzondere band. PSB voert de nummers feilloos uit en bovendien vormt de tracklist een mooie doorsnede van het oeuvre van de groep.
Recensent:Eric Rijlaarsdam Artiest:Public Service Broadcasting Label:Suburban Records
Cover Stephen Fearing - Every Soul`s A Sailor

Stephen Fearing - Every Soul`s A Sailor Stephen Fearing is de definitie van een ‘old-school’ rootsrockmuzikant. De...

Cover Lucy Spraggan - I Hope You Don`t Mind Me Writing

Lucy Spraggan - I Hope You Don`t Mind Me Writing De Engelse singer-songwriter Lucy Spraggan was nog volkomen onbekend toen...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT