RECENSIE: Archive - Axiom

Archive
recensie cijfer 2014-06-11 De Engelse band Archive bestaat inmiddels twintig jaar in verschillende samenstellingen en heeft met Axiom haar negende studio album afgeleverd. De stijl van de groep is een mix van triphop, elektronische rock en progressieve rock en de band werd in de jaren negentig van de vorige eeuw dan ook vaak in één adem genoemd met acts als Tricky en Portishead. Het grote verschil is echter dat Archive nooit echt is doorgebroken.

Axiom is een conceptalbum, wat wil zeggen dat de veertig minuten durende plaat eigenlijk één lang muziekstuk is. Toch zijn er wel degelijk zeven verschillende nummers te onderscheiden, die allemaal een eigen songtitel hebben. De centrale rol op de plaat vormen de kerkklokken van Greenwich, die in een aantal nummers terugkomen en in het titelnummer maar liefst vier minuten te horen zijn.

Het album begint met het zeer sobere en breekbare nummer ‘Distorted Angels’, waarna de kerkklokken het titelnummer ‘Axiom’ inluiden. Vanwege deze opbouw komt het album enigszins traag op gang. Echter vanaf het moment dat alle instrumenten invallen, ontvouwt zich een rijk en filmisch album, waarin de warme en duistere klanken van de verschillende synthesizers, gitaren en percussie de luisteraar meevoeren in een wereld van wanhoop, individualisering en pijn. Deze thema’s komen duidelijk naar voren in het sterk hypnotiserende nummer ’Baptism’ en het licht chaotische ‘Transmission Data Terminate’, dat ritmisch lijkt op het wat latere werk van Radiohead. De rust keurt terug op het liefelijk klinkende ‘Shiver’, waarvan de koortjes en de opbouw van het nummer heel erg doen denken aan Pink Floyd. En zo lijkt er toch weer hoop door te klinken in de duistere wereld van Axiom. Hoewel de tekst “No one seems to matter anymore” toch anders doet vermoeden.

Een extra bijzonderheid aan Axiom is dat het album wordt vergezeld door een gelijknamige film, die door het Spaanse collectief NYSU is gemaakt. De aanleiding daarvoor was volgens bandlid Darius Keeler: “Every time we make an album somebody says it sounds like the soundtrack of a movie that hasn’t been made. Well this time, we decided to make the movie.” De zwart-wit film gaat over een eiland met een ondergrondse stad, waar de kerkklok het lot van de mensen bepaald. Net als de soundtrack is het een donkere film geworden.

Archive heeft met Axiom een ambitieus en zeer sfeerrijk album afgeleverd, dat ten opzichte van zijn voorganger minder opzwepend, maar wel warmer, emotioneler en persoonlijker klinkt. Daarmee heeft de band eindelijk zijn eigen perfecte soundtrack gemaakt. Het enige minpuntje is dat het album zo snel afgelopen is.
Recensent:Gerlof Buurman Artiest:Archive
Cover The Melodic - Effra Parade

The Melodic - Effra ParadeIn eerste instantie lijkt het Britse The Melodic gewoon het volgende,...

Cover This Kid - Stitches

This Kid - Stitches “O help, metalcoreband nummer zoveel vraagt om aandacht,” is de gedachte die...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT