RECENSIE: Los Lobos - Disconnected In New York City

Los Lobos
recensie cijfer 2013-12-12 Het lastige bij het maken van een live-album is om de energie van zaal en band over te brengen op de plaat. Los Lobos heeft een sterke live reputatie en proberen die op Disconnected In New York City te vangen. Veertig jaar bestaat de band ondertussen maar liefst. Met deze uitgave wordt dit heugelijke feit extra luister bijgezet. Los Lobos bracht al vaker live-albums uit in die lange en indrukwekkende carrière. Zo werd vorig jaar nog een live-CD en -DVD uitgebracht, tegelijkertijd met de speciale editie voor de twintigste verjaardag van het alom bejubelde album Kiko.

Misschien is dat ook tevens de reden dat er geen enkel nummer van die plaat terug is te vinden op dit dertien liedjes tellende album. Aan de deluxe versie werden nog eens vier extra tracks en een DVD toegevoegd. Er is duidelijk gekozen voor de grootste hits uit de carrière van de band. Van ‘Gotta Let You Know’, dat op het major label debuut How Will The Wolf Survive uit 1984 stond, tot ‘Tin Can Trust’, van de laatste gelijknamige plaat uit 2010. Stuk voor stuk klinken die nummers als een klok. Het geluid is kraakhelder en het klinkt alsof de band in je woonkamer staat te spelen. Er is een mooie balans gevonden tussen het bandgeluid en de response van het publiek.

De leden van Los Lobos laat nog maar weer een keer horen wat een fantastische muzikanten ze en wat een goede nummers ze geschreven hebben. De mooie mix van blues, Latin en rock is altijd smaakvol. Het gaat heen en weer van swingende cumbia naar gevoelige ballads. Door de “greatest hits" aanpak komen uiteraard veel bekende nummers voorbij, maar is het ook wat minder spannend geworden. De band geeft wel een mooi overzicht van hun oeuvre maar laat hierdoor niet horen waartoe ze allemaal in staat is. Ook door de selectie van deze nummers uit een tweetal intieme concerten in de City Winery in New York, vormt het album niet één geheel. Het voelt daardoor meer als een verzameling momentopnamen dan als de beleving die een Los Lobos concert kan zijn.

Natuurlijk, de uitvoeringen van 'The Neighbourhood', 'Tears Of God' en 'Little Things' zijn prachtig, maar het komt nooit echt los. Afgesloten wordt er met die ene grote monsterhit waarvan we de band allemaal kennen. 'La Bamba' wordt in de medley gegooid met 'Good Lovin'. Dat Los Lobos veel meer is dan die hit die ze wereldberoemd maakte moge bekend zijn. Alleen krijgen we dat op dit album niet genoeg te horen. Daarvoor zullen we ze toch echt in levenden lijve moeten gaan aanschouwen.
Recensent:Ronald Kats Artiest:Los Lobos Label:Proper Records
Cover New Country Rehab - Ghost of Your Charms

New Country Rehab - Ghost Of Your CharmsEnkele decennia geleden werd hij geboren: John Showman, fiddler (violist) en...

Mcgrath

Eamon McGrath - Exile Part One Onlangs naast een Canadees met een gitaar in de trein gezeten? Kans dat het...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT