RECENSIE: New Country Rehab - Ghost Of Your Charms

NCR
recensie cijfer 2014-01-21 Enkele decennia geleden werd hij geboren: John Showman, fiddler (violist) en frontman van de Canadese countryband New Country Rehab. Zelden hebben we een naam gehoord die een hoger entertainmentgehalte heeft als John Showman. Prachtig! Maar het moet toch ook een zekere druk gelegd hebben op de beste man? Of Showman zijn naam daadwerkelijk eer aandoet is thans onduidelijk, maar dat hij inmiddels veelvuldig op verschillende podia opduikt is geen geheim meer. Op Ghost Of Your Charms, het fijne tweede album van zijn band New Country Rehab, levert hij zowel vocaal als instrumentaal (op de fiddle) zijn bijdrage.

Het geluid van de Canadese band is stevig verankerd in de country en americana, maar valt voornamelijk op door de variëteit aan nummers en de verschillende genres die het daarin bestrijkt. De songs variëren in de regel van uptempo countrytracks tot meer rock georiënteerd alternatieve countrynummers, maar kennen ook stevige invloeden uit de folk en bluegrass. De uptempo countrytracks worden bij uitstek belichaamd door het heerlijke openingsnummer ‘Empty Room Blues’, onder meer door het prachtige werk op de fiddle. Het uptempo ‘Lizzy Dying Of A Broken Heart’ kent ook zulk verfijnd fiddlewerk en is misschien zelfs nog net even iets lekkerder en opzwepender als voorgenoemde.

Naast die onvervalste countrysongs, laat de band in de vorm van nummers als ‘Lost Highway’ en ’The Bank And The Army’ ook horen wat steviger uit de hoek te kunnen komen terwijl het mooie ‘Midnight Cargo’ (met een prachtig refreintje) juist weer neigt naar een ballad. Het album sluit af met twee covers van countryklassiekers. De eerste daarvan, ‘Image Of Me’ (waarvan het origineel afkomstig is van Wayne Kemp), is erg traag en lijkt daardoor niet helemaal binnen het geheel te passen. Hetgeen echter ook direct weer vakkundig ondervangen wordt door diens opvolger, de strakke versie van het nummer ‘Too Many Parties And Too Many Pals’ van Hank Williams Sr.

Ghost Of Your Charmsis een met hart en ziel vervaardigd product waarin de liedjes ten alle tijden centraal blijven staan. Hoewel de nummers een veelvoud aan invloeden laten horen bewijst het album zich als een coherent geheel van hoge kwaliteit. De band ademt muzikantschap, beheerst de kunst van het liedjes schrijven en is daarbij in staat de luisteraar te verrassen. Hoe verschillend hun nummers soms ook zijn, steeds is het onmiskenbaar New Country Rehab. Met andere woorden, een hele mooie release uit de alternatieve countryvijver!
Recensent:Mick Claessens Artiest:New Country Rehab Label:Sonic Rendezvous
Cover Felix van Cleeff - The Crimson Sea

Felix van Cleeff - The Crimson Sea Felix van Cleeff is een filmmaker die je misschien wel kent als schrijver...

Cover Los Lobos - Disconnected In New York City

Los Lobos - Disconnected In New York City Het lastige bij het maken van een live-album is om de energie van zaal en...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT