RECENSIE: Black Rebel Motorcycle Club - Specter At The Feast

Cover Black Rebel Motorcycle Club - Specter at the Feast
recensie cijfer 2013-05-02 Black Rebel Motorcycle Club (BRMC) is al jarenlang een stabiele middenmoter in de rockwereld. In festivaltermen: nooit de dagopener, nooit de headliner. Het resultaat van zes oerdegelijke albums, waarop er elke keer een paar nummers duidelijk boven uitstaken. Op album zeven, Specter At The Feast, zet het drietal die lijn voort.

Na de trage, dromerige opener ‘Firewalker’, dient het eerste hoogtepunt zich aan met single ‘Let The Day Begin’. Niet alleen een goed, maar vooral bijzonder nummer. Het stuwende rocknummer is een cover van ‘80s-band The Call, de band van Michael Been, vader van BRMC-bassist/zanger Robert Levon Been. Jarenlang was Been’s vader sound engineer van de band, tot hij in 2010 backstage bij Pukkelpop stierf aan een hartaanval. De symbolisch gekozen single vormt een mooie afsluiter van een moeilijke periode voor de band en Been in het bijzonder.

De cover zorgt voor een opleving in de moeizame start van het album, dat maar niet op gang wil komen. Net als ‘Firewalker’ zijn ‘Returning’ en ‘Lullaby’ nummers waarbij het voelt alsof de voet half op de rem staat. Waar BRMC de afgelopen jaren met succes rustige, psychedelische nummers heeft weten te maken, komt het dit keer net niet helemaal aan.

Het is daarom prettig dat het gaspedaal open gaat met het drieluik ‘Hate The Taste’, ‘Rival’ en ‘Teenage Disease’. De drie rockers vormen de bevestiging dat BRMC het beste de aandacht weet vast te houden als het tempo omhoog gaat. Het stevige baswerk van Been werkt op zo’n moment harmonieus samen met het gitaarspel van Peter Hayes, waarbij Been’s karakteristieke stem de nummers een eigen gezicht geeft.

Dat het tempo na het sterke middenstuk weer flink omlaag gaat in ‘Some Kind Of Ghost’ en ‘Sometimes The Light’ werkt bijna afstotend. De aandacht verslapt en komt niet helemaal meer terug. Daarmee doet de band zich ernstig te kort, want de drie afsluitende nummers die na ‘Sometimes The Light’ volgen zijn op zichzelf behoorlijk sterk. Met de uitgesponnen afsluiter ‘Lose Yourself’ bewijst de band dat het ook de langzamere nummers interessant kan houden.

Black Rebel Motorcycle Club doet op het zevende album weinig verrassends, maar zet de trend van de eerste zes albums door. Ook op Specter At The Feast zijn er een aantal duidelijke pieken, maar blijft het voor de rest ietwat vlak. Dat is voldoende om je te handhaven in de middenmoot, maar niet genoeg om de stap naar de subtop te maken.
Recensent:Jelger Woudstra Artiest:Black Rebel Motorcycle Club Label:Cooperative Music
Cover Sodom - Epitome Of Torture

Sodom - Epitome Of Torture Sodom behoort al dertig jaar tot de top van de Duitse thrashmetalscene. De...

Cover Brandt Brauer Frick - Miami

Brandt Brauer Frick - Miami “Techno without technology” , dat is het motto van het Berlijnse trio...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT