RECENSIE: Mark Lanegan & Duke Garwood - Black Pudding

Cover  - Black Pudding
recensie cijfer 2013-06-05 Zijn zware en doorleefde stem is een handelsmerk. Mark Lanegan gebruikt dit wapen graag onder zijn voorwaarden. Hierdoor staan de liveshows en cd’s van de Amerikaan de laatste jaren niet in het teken van uitbundigheid. Nee, sober en intens is de muzikale wereld van de ex-Screaming Trees-voorman geworden. Lanegan is erg productief de laatste jaren en gaat voor het album Black Pudding weer een samenwerking aan, dit keer met multi-instrumentalist Duke Garwood (werkte o.a met Kurt Vile, Seasick Steve).

Waar blijft die geweldige stem? Dit is de grote vraag tijdens het openingsnummer dat net als de afsluitende track volledig instrumentaal is. Als luisteraar maak je op deze manier goed kennis met de gitaarvirtuoos Duke Garwood. Fijne accenten legt hij in zijn gitaarspel, deze accenten staan op de rest van het album echter wel in de dienst van de zang van Lanegan. Dit zorgt voor een somber en zwaar geheel waarin de ellende van de wereld wordt bezongen. Met prachtige nummers zoals ‘Pentecostal’, ‘Last Rung’ en ‘Death Rides A White Horse’ als resultaat. Hoewel er geen miskleun op de plaat te ontdekken is blijft het geheel toch vrij vlak en kaal. Dit komt mede door de minimale arrangementen van Garwood waarin de zang van Lanegan alle ruimte krijgt.

Een ingetogen en donker album is het resultaat. Maar de lat moet hoger liggen voor dit duo. Ze bezitten alle muzikale middelen om een luisteraar af en toe op te schrikken en bij de lurven te grijpen. Nu kan men achterover leunen en het allemaal rustig over zich heen laten komen.
Recensent:Tom van de Velpen Artiest:Mark Lanegan & Duke Garwood Label:Cooperative Music
Cover Laura Marling - Once I Was An Eagle

Laura Marling - Once I Was An EagleHet meisje werd een vrouw. Deze vijf woorden duiden de ontwikkeling die...

Cover A Pale Horse Named Death - Lay My Soul To Waste

A Pale Horse Named Death - Lay My Soul To Waste Precies twee jaar na het mooie debuut And Hell Will Follow Me komt A Pale...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT