RECENSIE: Grass House - A Sun Full And Drownng

Grass House
recensie cijfer 2013-11-11 “From the label that launched The Vaccines”. Het verkooppraatje van Grass House kan nog wel enige finetuning gebruiken. Natuurlijk, de wervelende binnenkomst van The Vaccines is iets om hoop uit te putten voor de vier Britse muzikanten, maar Grass House kan beter uitgaan van de eigen kracht die ze etaleert op A Sun Full And Drowning.

De band uit Yorkshire maakt naar eigen zeggen “outsider pop”. Wat dat ook moge betekenen, het klinkt verdacht veel als een mix tussen folk en bijzonder donkere en stemmige pop. De vooruitgesnelde singles ‘Spinning As We Turn’, ‘And Now For The Wild’ en ‘I Was A Streetlight’, opgepikt door onder andere hipstermekka Pitchfork, schetsen een vrij goed beeld van het hele debuut album.

Grass House klinkt alsof zanger Liam Palmer in een volledig geürbaniseerde wereld verhalen vertelt over de tijd dat er nog natuur bestond. Een wrede natuur, als we teksten van ‘And Now For The Wild’ mogen geloven. De manier waarop hij de verhalende teksten ten gehore brengt, benadert spoken word. Daaronder leggen Steven Dove (gitaar), Ross Hall (drums) en Nicholas Jones (gitaar) een fundament, bestaande uit een mix van folk, new wave en pop.

Het tempo ligt op het hele album laag, maar het past bij de bepaald niet opgewekte toon van de muziek. Dat zorgt ervoor dat de onoplettende luisteraar snel kan wegdromen bij de muziek, maar A Sun Full And Drowning is een album dat met volle aandacht beluisterd dient te worden. Dan worden de nuances en de verrassingen in het album echt opgemerkt, zoals de prettige toevoegingen aan de instrumentatie in bijvoorbeeld het walsende ‘Wild And In Love’.

A Sun Full And Drowning klinkt nauwelijks als het debuut van een beginnend bandje. Natuurlijk zijn er een legio invloeden aan te halen, van The National tot Lou Reed en Nick Cave, maar de invloeden zijn subtieler verwerkt dan bij de meeste jonge bands. De nummers zijn slim opgebouwd en klinken ‘af’, hoe gek dat ook moge klinken. De tijd en energie die in deze nummers is gestoken, is te horen. Er is op een goede manier aan geschaafd tot er niets meer te schaven viel. Het resultaat is een plaat vol uitstekend geproduceerde liedjes.
Recensent:Jelger Woudstra Artiest:Grass House Label:Bertus
Cover MiRco en de Wijze Mannen - Is Het Kunst Of Mag Het Weg

MiRco en de Wijze Mannen - Is Het Kunst Of Mag Het WegSoms krijg je een plaat waarvan je in eerste instantie niet weet wat je er...

Cover Of Montreal - Lousy With Sylvianbriar

Of Montreal - Lousy With Sylvianbriar De band Of Montreal is in 1996 opgericht door frontman Kevin Barnes. Bij...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT