RECENSIE: Black Rebel Motorcycle Club - Baby 81

Black Rebel Motorcycleclub - Baby81
recensie cijfer 2007-06-28 Toen de Black Rebel Motorcycle Club haar derde album Howl (2005) uitbracht, waren de meningen over de nieuw ingeslagen muzikale weg, semi-akoestisch en veel flirts met americana, gospel en country, nogal verdeeld. Aan de ene kant werd de band geprezen om haar muzikale evolutie en kreeg ze het etiket ‘volwassen’ opgeplakt. Maar de horizonverbreding werd niet door iedereen op prijs gesteld. Veel fans van het eerste uur verlangden weemoedig terug naar de tijd dat de heren van de B.R.M.C. nog een stelletje jonge rock ’n roll honden waren. Zij kunnen nu met een redelijk gerust hart album nummer vier Baby 81 aanschaffen. Met deze nieuweling keert de motorbende weer grotendeels terug naar haar wortels; sterk in de blues gedrenkte, gelaagde en noisy rock met zowel puntig strakke als slepend psychedelische momenten.

Het stoere stoner-achtige ‘Took Out A Loan’ en de heerlijke up-tempo stampers ‘Berlin’ en ‘Weapon Of Choice’ maken de herbronning van de band beslist niet tot een teleurstelling en behoren zondermeer tot de betere songs die de B.R.M.C. ooit op plaat zette. Na het wat jengelende maar ergens toch ook wel fascinerende ‘Windows’ en het heerlijk drassige ‘Cold Wind’ wordt het allemaal wel een beetje veel van hetzelfde en is het ook nog even serieus slikken bij de gepolijste U2-achtige stadionrockballade ‘All You Do Is Talk’. Maar het iets minder overdonderende, maar zeker niet slechte, middenstuk wordt vervolgens weer ruimschoots gecompenseerd met het stomende en explosieve ‘Need Some Air’, het slepende ‘Killing The Light’ en het epische ‘American X’.

Terwijl Howl destijds muzikaal verrassend en kwalitatief hoogstaand uit de hoek kwam, bewijst de B.R.M.C. met Baby 81 dat ze nog steeds vrij ongecompliceerd en voor een groot gedeelte erg lekker kunnen rocken; een muzikale attitude die wellicht iets beter bij de bandnaam past. Hoewel, met echte rebellen weet je het maar nooit.
Recensent:Cyrille Bloemers Artiest:Black Rebel Motorcycle Club Label:Universal
Marilyn Manson - Eat me, drink me

Marilyn Manson - Eat Me, Drink MeLange tijd zag het ernaar uit dat de nieuwe cd van Marilyn Manson nog wel...

Paul McCartney - Memories

Paul McCartney - Memory Almost Full Paul McCartney , wat moet je nog over de beste man schrijven? Een levende...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT