RECENSIE: Elliott Brood - Days Into Years

Cover Elliott Brood - Days Into Years
recensie cijfer 2013-02-08 De Canadese band Elliott Brood tourt momenteel door Nederland. Ze zijn hier om de release van het album Days Into Years kracht bij te zetten. De hardcore fans kennen dit album ongetwijfeld al, want het werd buiten Europa al eerder uitgebracht. Days Into Years is het derde album van Elliott Brood en opvolger van het succesvolle Mountain Meadows. De muziek valt te omschrijven als alternatieve country, indiefolk of folkrock. Banjo’s, mandoline’s, meerstemmige zang en stevige elektrische gitaren zijn de belangrijkste ingrediënten, maar de basis ligt bij steengoede nummers.

Tien steengoede nummers om precies te zijn, variërend van stevig rockend tot klein en folky. ‘Lindsay’, de albumopener is meteen een heerlijk nummer met een lekkere melodie, goed tempo en een prettige combinatie van banjo en elektrisch gitaar. De leadzang lijkt twee keer ingezongen en precies op de juiste momenten wijkt het af en ontstaat er een heel mooie tweede zanglijn. Het openingsnummer is ook meteen een van de meer stevige nummers. ‘Lines’ is vervolgens een stukje luchtiger, wat meer folk. Voor het nummer ‘If I Get Old’ kregen de mannen een aantal jaar geleden inspiratie tijdens een Europese tour, toen ze in Frankrijk met de Canadese oorlogsgraven geconfronteerd werden. Mooie tekst over de belofte van een jonge frontsoldaat aan zichzelf, dat als hij het redt om oud te worden hij een oud landhuis koopt, de tuin laat overwoekeren en het leven neemt zoals het is. Niet zo maar wat luchtige liedjes dus.

Voor de niet-literaire luisteraar valt er overigens ook genoeg te genieten! Lekkere rock en country, met pakkende melodieën en smaakvolle arrangementen. Ook mooie kleinere liedjes als ‘West End Sky’ met akoestische gitaar, banjo en drums. ‘Northern Air’ is weer behoorlijk country met pedalsteel en banjo. Het nummer ‘Owen Sound’ begint heel luchtig, maar wordt in het refrein heel zwaar aangezet met zang en piano. ‘Their Will’ is een prachtige afsluiter: het thema van de (Canadese) soldaten op de Europese kust komt hier weer terug. Het klinkt als een vrolijk nummer, maar de tekst is behoorlijk zwaarmoedig.

Days Into Years is een heel goed album. Het is wat steviger dan zijn voorgangers, maar het is niet lomp. De gitaarpartijen zijn erg smaakvol, net als alle andere instrumentpartijen overigens. De zang is ongetwijfeld iets waar je van houdt of niet, want het is geen doorsnee stemgeluid. De mix op de plaat is stevig en geeft een goede indicatie van wat je live van deze gasten kan verwachten. Ik zeg: deze dagen de kans grijpen om ze live te zien in Nederland en daar dit album aanschaffen!
Recensent:Rients Kuik Artiest:Elliott Brood Label:Dying Giraffe Recordings
Cover Darkthrone - The Underground Resistance

Darkthrone - The Underground ResistanceHet Noorse Darkthrone is niet meer weg te denken uit de metalscene. Al eind...

Cover Ron Sexsmith - Forever Endeavor

Ron Sexsmith - Forever Endeavor Ron Sexsmith is een wat trieste man. Hij schrijft de mooiste liedjes en...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT