RECENSIE: Otzeki - Now Is A Long Time

Otzeki
recensie cijfer 2021-04-27 Now Is a Long Time had zo maar een truism van de conceptuele artiest Jenny Holzer kunnen zijn. Zij debuteerde eind jaren zeventig met haar aforismen; grappige, paradoxale of absurde boodschappen van maximaal één zinslengte. Dit genre kennen wij hier vooral van de affiches van ‘Loesje’. De albumcover toont hoe Joel Roberts en Mike Sharp die titel op een leeg billboard spuiten. Dat Otzeki hun tweede album zo noemt en uitbeeldt, is een duidelijke ode aan Holzer’s werk. De twee neven putten niet alleen inspiratie uit haar gedachtengoed, maar ook uit haar conceptuele manier van kunst maken. Tegelijkertijd vat de titel heel treffend de schrijnende realiteit van het moment samen.

Het schrijven aan Now Is A Long Time begon vrij kort na het uitbrengen van hun debuut Binary Childhood in 2018. De jongemannen wilden meer afwisseling in hun optredens kunnen aanbrengen. In een interview met de Engelse tabloid Daily Star – die hen afgelopen december met 49 andere bands tipte als rising stars – vertelden zij over het schrijfproces: “It was an attempt to write pop music. I don’t listen to pop music really. That felt interesting.” In een interview met ‘DIYMAG’ geeft Mike aan dat hij indertijd veel luisterde naar muziek van Devo, Daft Punk en Throbbing Gristle. Joel luisterde voor zijn studie Sound Art veel ‘musique concrete’ van artiesten als Pierre Schaeffer en John Cage. Niet zo verwonderlijk dus dat er geen traditionele popsongs zijn uitgekomen.

Now Is A Long Time bevat 12 elektronische songs die door de gebruikte ritmes dichter aanliggen tegen trip-hop dan pop of dance. Een vergelijking met Massive Attack is wat dat betreft helemaal niet zo ver gezocht. Door het overvloedige gebruik van de falsetstem zijn de songs wel lichter van karakter. Dat blijkt meer toeval dan wijsheid. “The vocals were the last thing to come and it ended up having to be in falsetto. We hadn’t thought about the arrangement of the music and the keys because it had all been on headphones.” Het swingende ’Unthunk’, dat volgens eigen zeggen geïnspireerd was Billy Joel’s ‘We Didn’t Start The Fire’, komt nog het meest in de buurt van een song die in hitlijsten kan scoren. Ook hun eigen favoriet ‘Max Wells Demons’, waarin Daft Punk sterk doorklinkt, heeft die potentie. De projectmatige aanpak om tot nieuw werk te komen heeft Otzeki goede diensten bewezen. Now Is A Long Time is een mooi vervolg op het goed ontvangen debuut. Het is een fijne combinatie van bestaand en nieuw, waarin de kwaliteit van zowel de muziek als de teksten voorop staan.
Recensent:Dave Stam Artiest:Otzeki Label:Dying Giraffe Recordings
Cover Black Jango's - Black Jango`s

Black Djangos - Black Djangos Black Djangos is een trio bestaande uit zanger/gitarist Robert Den Hartigh...

Cover Arab Strap - As Days Get Dark

Arab Strap - As Days Get Dark In 1995 begonnen Aidan Moffat en Malcolm Middleton samen te werken onder de...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT