RECENSIE: The Straits - Zu-zu-Zaa

The Straits - Zu Zu Zaa
recensie cijfer 2006-05-17 Op gebrek aan ambitie kun je de heren van The Straits niet betrappen. In de biografie van de band staat dat ze het perfecte popliedje willen schrijven. Geen slecht voornemen. Maar of dat haalbaar is?

Inspiratie haalt de band uit de Britpop. Bands als Oasis, Radiohead en Blur worden als voorbeelden genoemd. Eindelijk een band die aangeeft dat ze niet zo nodig origineel willen zijn maar gewoon hun voorbeelden zo goed mogelijk na willen doen.

In het eerste nummer van deze cd zijn de voorbeelden van de band gelijk terug te horen. 120 MPH begint een beetje rustig maar komt later toch op gang. Met wat meer dynamische wisselingen tussen couplet en refrein kan het nummer nog beter overkomen. De gitaarsolo aan het einde van het nummer lijkt wel erg veel op de solo’s van Oasis. Deze solo lijkt door te lopen naar de intro van Lil’gal. De mondharmonica die gebruikt wordt in dit nummer zorgt voor een mooie afwisseling.

Het is tijd geworden voor wat meer energie in de muziek. All hail to the king verschilt van de rest van de liedjes door het meer up-tempo karakter van het nummer. Zanger Patrik zingt misschien wel iets te ruw op dit nummer, waardoor zijn zang geforceerd overkomt. Met nog geen twee minuten is dit ook het kortste liedje op de cd. Na het kortste liedje maar gelijk het langste. Thoughts of relief is een prima nummer maar heeft hetzelfde probleem als het eerste nummer. Door gebrek aan dynamiek wordt het nummer ietwat langdradig.

De cd wordt afgesloten met Why do I miss. Door de melancholische pianopartij krijgt het nummer iets herkenbaars. Wat altijd goed is voor de hitpotentie van een nummer.

Het perfecte popliedje staat nog niet op Zu-Zu-Zaa maar dat mag je ook nog niet verwachten van een band die nog nauwelijks een jaar samenspeelt. Patrik, Wilko, Martijn, Ralph en Robbert hebben een leuke demo gemaakt. Het mag allemaal wat spannender klinken en misschien moet de band toch iets meer een eigen geluid creëren. Ondanks deze opmerkingen heeft de band een goede muzikale basis neergelegd voor verdere muzikale ontwikkeling.
Recensent:Rene Kuijs Artiest:The Straits Label:Eigen Beheer
D-A-D- Scare Yourself

D-A-D - Scare YourselfSteeds vaker zie je dat bandjes niet meer zo lang bij elkaar blijven en...

Absent Minded - Color between black

Absent Minded - The Color Between Black and White Het Nederlandse viertal Absent Minded is lekker op dreef. Zeer enthousiast...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT