RECENSIE: Jewel (USA) - Goodbye Alice in Wonderland

Jewel - Goodbye Alice in Wonderland
recensie cijfer 2006-05-19 Afgaand op de titel van het schijfje, zou je denken dat Jewel Kilcher, zoals de zangeres voluit heet, aan wil geven dat ze een nieuwe weg in heeft geslagen. Neemt Jewel afscheid van Alice, het kleine meisje dat zich over alles verwondert en in een droomwereld leeft?
In het CD-boekje schrijft Jewel dat deze CD het verhaal van haar leven is, het meest autobiografische album tot nu toe. Ze heeft dan ook erg haar best gedaan om de nummers in de goede volgorde te zetten, zodat ze samen een verhaal vertellen.

Een eerste luisterbeurt bevestigt voor een groot deel mijn bange vermoedens. Erg veel hoge uithalen en hier en daar tenenkrommend hoog gehalte aan hartverscheurende nummers. Jewel blinkt er wel in uit, die hoge uithalen. Helder en zuiver jubelt ze de CD vol. Maar ik vind het jammer dat er niet wat meer variatie in zit. Een adempauze op zijn tijd kan geen kwaad.
Het nummer Stephenville, TX, is zo’n welkome afwisseling. Even geen zoetsappigheid, maar een luchtig countrynummer. Waar Jewel wat meer de diepte in durft te gaan met haar stem, resulteert dit in een mooi vol geluid, zoals Jewel hier en daar ook wel laat horen.
Again and Again, werd ook al op single uitgebracht. Jewels stem wordt begeleid door stevige rockklanken, die ervoor zorgen dat het nummer wel makkelijk luistert en er uit springt.

Je kent het gevoel wel. Het is midden in de nacht, je ligt wakker, piekerend. Hierover gaat het nummer Good Day. Jewel probeert zichzelf ervan te overtuigen dat het morgen allemaal goed komt, dat het een mooie dag gaat worden. Positive thinking zou je denken, maar te horen aan het hoge dramatische gehalte in haar stem lukt dit toch nog niet helemaal.

Voor mij is het hele album wel een beetje een slapeloze nacht. Half in een droomwereld, poëtische teksten, maar na verloop van tijd is begin je behoorlijk nerveus te worden. Als steeds weer opduikende gedachten, zo is ook deze CD van Jewel niet te negeren. Het is geen achtergrond muziek, je moet er echt naar luisteren en je moet ervan houden. Stuk voor stuk zouden de nummers het waarschijnlijk heel goed doen op een verzamel CD, maar zo allemaal achter elkaar moet je er wel heel veel rust voor kunnen opbrengen om de CD af te kunnen luisteren.
Recensent:Ike Breed Artiest:Jewel (USA) Label:Atlantic Records
Schneider TM - Skoda Mlluvit

Schneider TM - Skoda MluvitNa een aantal luistersessies ben je overtuigd van de kwaliteiten van deze...

20-20

The Analog Project - 20 | 20 TAP heeft een broertje dood aan zo ongeveer alles wat met de combinatie...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT