RECENSIE: In This Moment - Black Widow

moment
recensie cijfer 2015-01-15 Met haar vijfde album Black Widow borduurt het Amerikaanse In This Moment nadrukkelijk voort op haar doorbraakalbum Blood uit 2012. Van deze plaat werden in de Verenigde Staten een kwart miljoen exemplaren verkocht. De daaropvolgende tour leverde ook nog een dvd op, waarop de theatrale elementen van de band uit Los Angeles breed uitgemeten werden. Ook het grote platenlabel Atlantic heeft de potentie van de band goed ingeschat en de band weggekaapt bij Century Media.

Na alle successen zou In This Moment wel gek zijn om de succesformule te veranderen. Sterker nog, de band heeft op Black Widow haar bijzondere geluidspalet nog wat verder uitgebouwd, wat haar meeste toegankelijke plaat tot nu toe heeft opgeleverd. Weliswaar is de band amper nog een metalband te noemen, toch is het unheimische geluid van de band gebleven. Samen met de soms klaaglijke vocalen van Maria Brink levert dat weer een bijzonder resultaat op. Metalpuristen die de eerste drie platen van de band omarmden zullen In This Moment na het beluisteren van Black Widow ongetwijfeld afschrijven, maar doen de band daarmee wel te kort. Maria Brink en gitarist Chris Howorth hebben al lang aangetoond dat ze goede nummers kunnen schrijven en ook op Black Widow staat weer een aantal aanstekelijke songs.

Na de inleidende schermutselingen komt ‘Sex Metal Barbie’ met een donderende riff binnenvallen. De rapzang in het couplet zit vol effecten, waarna Brink een mooi refrein neerlegt. Dit nummer is nog wat hitgevoeliger dan de eerste single ‘Sick Like Me’, maar het woordje “Sex” in de tekst zou dit , zeker in Amerika, wel eens in de weg kunnen zitten. Naast deze nummers is ‘Dirty Pretty’ bijna poppy te noemen. Ook dit nummer bezit een behoorlijk hitpotentie net zoals het van een Rammstein-achtig ritme voorziene ‘Black Widow’.

Behalve de bovengenoemde songs die nog enigszins standaard zijn te noemen zijn juist de wat meer afwijkende nummers het leukst. Vooral ‘Big Bad Wolf’ waarin ‘Three Little Piggies’ van Green Jelly model lijkt te hebben gestaan is , ondanks de boze tekst, stiekem heel leuk. Ook opvallend zijn het zwoele ‘Sexual Hallucinations’ waarop Brent Smith van Shinedown een fraai duet met Brink aangaat en de mooie powerballad ‘The Fighter’.

Na alle stoere, sterke vrouwen teksten is het een verademing om in de afsluitende pianoballad de gevoelige kant van Maria te mogen meemaken. De tekst over aan lager wal geraakte jongeren en de onverschilligheid van de wereld daarover is fraai en past goed bij dit mooie nummer. De boodschap is dat er altijd hoop is en dat we, hoe slecht het ook met ons gaat, met een beetje hulp altijd weer uit de put kunnen komen.

Black Widow is een sterke , maar geen verrassende plaat en zal zeker in de smaak vallen bij de fans die bij Blood zijn ingestapt. De verzameling toegankelijke songs met hitpotentie zullen de verkoopcijfers, zeker in de Verenigde Staten, nog wat verder opdrijven.
Recensent:Jan Didden Artiest:In This Moment Label:Atlantic Records
Cover KingFisher Sky - Arms Of Morpheus

KingFisher Sky - Arms Of MorpheusHoewel Kingfisher Sky te pas en te onpas als gothic metalband wordt...

Cover Sin7sinS - Purgatory Princess

Sin7sinS - Purgatory Princess Met Sin7Sins waait er een frisse wind door metalland. De Nederlandse band...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT