RECENSIE: Various - Bijna Kerst

Cover Various - Bijna Kerst
recensie cijfer 2012-12-21 Elk jaar worden eind november, begin december een berg kerstreleases uitgebracht. Waar veelal, vooral bij de Amerikaanse kerstsingles, het glazuur van je tanden springt, zijn er jaarlijks een aantal liedjes die wel te behappen zijn. In de Nederlandse muziekscene komen er ook steeds vaker kerstliedjes voor. Paul van Loo en Ivo van Rosbeek, al jaren een muzikaal duo, besloten onlangs ook de kerstliedjes uit hun theaterrepertoire op een album te bundelen. En zo werd Bijna Kerst geboren. Een album waarop ook Linda Becker, Steve Jansen, Roger Gransier, Wouter Houben, Janneke Meessen en Paul Logister meewerkten.

Vaak vertalen liedjes, die goed werken in het theater, zich slecht naar de opnamestudio. De wisselwerking tussen act en publiek is weg, de charme van de vaak simpele, maar doeltreffende liedteksten evenzo. Vaak zijn liedjes die welkom zijn in een theatervoorstelling niet het soort liedjes die je thuis op zou zetten. Hier is dat ook niet anders. De mannen weten hoe ze een liedje moeten brengen (ze stonden niet voor niets op de eerste plaats in de Limbo top honderd met een liedje van Ede Staal), en het componeren van een werkend liedje is ze ook niet vreemd. Wat alleen wel opvalt is dat de liedjes soms moeilijk te plaatsen zijn; gortdroge teksten worden afgewisseld met zoetsappige. Als luisteraar weet je hierdoor niet of het af en toe sarcastisch is bedoeld of dat de liedjes wel allemaal serieus genomen dienen te worden.

Het valt te prijzen dat de opbrengst van hun theaterprogramma rond kerst al jaren naar weeskinderen in Kenia gaat. Ook is het een goed idee om liedjes van diverse uitvoerenden af te wisselen, waardoor de verveling niet snel toeslaat. Toch is dit schijfje een beetje een vreemde eend in de bijt tussen andere kerstplaten. Dit komt vooral door de hierboven genoemde punten. Er zal heus wel publiek voor dit album zijn en zo zal het kerstschijfje zijn weg naar de liefhebber wel vinden. Maar dit kerstcadeau laat ik persoonlijk aan me voorbij gaan.
Recensent:Etan Huijs Artiest:Various Label:Marista
Cover LICK - Mount Rock

LICK - Mount RockWat doe je als je jaren lang op een dak naar platen van AC/DC, Guns ’n Roses...

Cover Arthur Adam - Pulse

Arthur Adam - Pulse Arthur Adam (1980) is een Nederlandse singer-songwriter die met Pulse...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT