RECENSIE: Souldada - Over de Grins

Cover Souldada - Over de Grins
recensie cijfer 2012-02-22 Friese fado. Ja, het staat er echt in de bijgeleverde biografie van Souldada, de groep rond gitarist/componist Herman Woltman uit Sneek. Die plaats kennen we toch nagenoeg alleen maar van de vele bootjes die er eens per jaar varen, dat grappige liedje van Drs. P. en Friesland kennen we muzikaal van De Kast, Nynke Laverman en Twarres. Geeuwt u ook al? Benieuwd wat Oer de Grins gaat brengen, onbevooroordeeld als we zijn. De plaat opent met het wonderschoon gezongen ‘Lima’, dat de toon zet voor een soort verkapt conceptalbum dat aan de basis ligt van een theaterprogramma en dat inspiratie bevat die is opgedaan tijdens een verblijf in Zuid-Afrika van de groep. Qua toonzetting en teksten schiet Oer de Grins dan ook alle kanten op: Fries, Engels, Afrikaans en Frans zijn de voertalen. Makkelijk maakt Woltman het ons dus in het geheel niet, maar eerlijk is eerlijk: hij levert er een sprookjesachtig album mee af waar de liefde voor het gesproken woord vanaf spat.

De groep deed het een aantal jaren gelden op Oerol al erg goed en naarmate je dieper wegzinkt in Oer de Grins begin je dat steeds beter te begrijpen. Ik herinner me nog dat ik een aantal jaren geleden van mijn sokken werd geblazen door ‘Beautiful in Beaufort Wes’ van de Zuid-Afrikaanse zanger Gert Vlok Nel. De verstildheid en emotie die op die plaat lag besloten in liedjes als ‘Timotei Sjampoe’ en ‘Moenie Mij Nie Vergeet Nie, Dixie’ voel je bij vlagen ook op deze plaat, in liedjes als ‘Blau Fan Dagen’ en ‘Is Dit Kryst?’ Geloof me, da’s heel wat waard. En razend knap.

Natuurlijk zul je deze plaat niet ontzettend veel draaien. Daarvoor vergt ‘ie simpelweg teveel aandacht van je als luisteraar. Sterker nog: even een paar nummers wegluisteren trekt de ziel uit dit album en dat wil je ook niet. De groep live in volle bezetting een keer gaan bekijken is dan nog een veel beter idee.

Ik zie het wel zitten hoor: afreizen naar Sneek of Leeuwarden, je in een donker hoekje van een of ander aftands klein zaaltje verstoppen, de Beerenburg uit de vriezer meepikken en je mee laten voeren in vier verschillende talen. En zulk talent komt gewoon uit Friesland. Wie had dat ooit gedacht?
Recensent:Jasper van Harskamp Artiest:Souldada Label:Marista
Cover Hooray for Earth - True Loves

Hooray for Earth - True LovesSoms heb je het maar lastig als recensent. Wat moet je met een album dat...

Cover Swallow the Sun - Emerald Forest and the Blackbird

Swallow the Sun - Emerald Forest and the Blackbird Doommetal uit Finland. Zonder enige bevooroordeeldheid kun je dan ongeveer op...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT