RECENSIE: Blur - 21: The Box

Cover Blur - 21: The Box
recensie cijfer 2012-09-24 Daar kon je natuurlijk op wachten: een finale, uitgebreide, niet te overtreffen Blur-anthology. U kunt ook zeggen: een box met 21 jaar Blur. 160 pegels moet je ervoor neertellen, maar dan heb je ook echt alles wat Albarn en z’n maten de afgelopen twee decennia hebben verzonnen. Ja, dat leest u goed: niet alleen het uitgebrachte werk, maar alles wat de laatste 21 jaar voortsproot uit het hoofd van Albarn, Coxon, James en Rowntree. Da’s dus alle zeven eerder uitgebrachte studioalbums, niet eerder uitgebrachte liedjes (in totaal 18 cd’s), drie dvd's, een fotoboek, een nieuw interview met de band en een in beperkte oplage uitgegeven 7inch vinyl.

De gemiddelde tot verstokte Blur-fan doen we hier geen plezier door al het bekende werk nog eens te gaan bespreken. Mogen we, naast het niet kapot te krijgen Modern Life is Rubbish het laatste album Think Tank even noemen, en dan met name de track ‘Caravan’, een van de mooiste nummers die de band ooit uitbracht? Ja? Dank u.

Waar het echt om gaat zijn de outtakes en b-kantjes. Maar eerlijk is eerlijk: dergelijke liedjes krijgen niet voor niets dat predikaat opgeplakt. Veel ervan is een slap aftreksel van de écht goede liedjes die wel de tracklist van het album haalden. Komt bij dat de boel ook nog eens vol staat met extended-, geremixte- of live-versies van de reguliere songs. Leuke vullertjes hoor, maar toch niet echt speciaal genoeg. Wat deze box echt interessant maakt zijn, naast de werkelijk schitterende verpakking, de nog nooit uitgebrachte tracks. En daar zitten pareltjes tussen: het creepy ‘Inertia’, het aandoenlijke ‘I Love Her’, het al stiekem naar Gorillaz overhellende ‘Beachcoma’ en het naar Rod Stewart knipogende ‘Maggie May’. En zo kunnen we nog wel even doorgaan, maar geloof me: het is voor het overgrote deel zeer de moeite waard. De verstokte Blur-fan koopt ‘m toch wel. En de gemiddelde liefhebber weet ook wat ‘m te doen staat. Natuurlijk, die prijs is niet niks, maar dit juweeltje is elke euro dubbel en dwars waard.
Recensent:Jasper van Harskamp Artiest:Blur Label:EMI Music
Cover Cypress Hill & Rusko - Cypress X Rusko

Cypress Hill & Rusko - Cypress X RuskoHet mag toch wel één van de - zoniet domweg dé – meest opvallende...

Cover Wetdog - Press Play. Enter

Wetdog - Press Play. Enter Tim en Chris van Etten uit Breda vormen samen Wetdog . Het duo bracht vorig...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT