RECENSIE: Peter Katz - Still Mind Still

Cover Peter Katz - Still Mind Still
recensie cijfer 2012-02-13 Singer/songwriters zijn er tegenwoordig in overvloed en ze moeten zich flink onderscheiden om op te vallen tussen die hoeveelheid aan talent en de onophoudelijke stroom aan nieuwe albums in dat genre. Peter Katz uit Toronto, Canada is er een die opvalt tussen al die anderen.
Zijn nieuwe plaat Still Mind Still, zijn tweede soloalbum, is een verzameling rustige en bijzonder mooie liedjes die doen denken aan het betere werk van Teitur en Joshua Radin. Dit vanwege de sterke melodieën en de prettige hese stem van Peter Katz.

De liedjes op Still Mind Still hebben vrijwel allemaal de akoestische gitaar als basis en hebben geen hoge tempo’s. De sfeer is relaxed en ingetogen, omlijst met mooie arrangementen voor instrumenten als banjo, koperblazers, contrabas en lap steel.
Neem albumopener ‘Days And Nights’, een liedje met een prachtige melodie, met een heerlijke blazerspartij, een lekker hammondorgel en ingetogen drums. En zo staat het hele album vol met mooie nummers. Enkele hoogtepunten zijn ‘Thunder In Your Chest’, een liedje met een wat hoger tempo dan de rest en met een pakkend gitaarthema. ‘This Town’ heeft weer een heel fijn refrein, met een mooie begeleiding van strijkers. Het titelnummer ‘Still Mind Still’ is weer een heel subtiel en breekbaar slaapliedje, met akoestisch gitaar en een traporgeltje. Ook de shuffle van ‘Walking Asleep’ is, ondanks de voordracht van een gedicht halverwege het nummer, erg prettig. Vooral dankzij het mooie arrangement en de climax in het nummer.

Het nummer ‘Dear’ is het hoogtepunt van de plaat, werkelijk waar een prachtig nummer! Een liefdesliedje met een erg mooie tekst, goed gitaarwerk en een melodie waar menig artiest jaloers op zal zijn. Dit liedje krijg je lange tijd niet uit je hoofd en dat is bij dit nummer helemaal niet erg!
Het nummer ‘Little One’ is verrassend genoeg een nummer op piano, bespeeld door Peter Katz zelf en dat doet hij, net als op de gitaar, niet onverdienstelijk.

Still Mind Still is een plaat die de eerste luisterbeurt nog een beetje vlakjes lijkt. Als je de plaat meerdere keren beluistert hoor je dat het allemaal liedjes zijn die je niet meer los laten. Liedjes met prachtige melodieën, mooie songteksten en prettige arrangementen. Peter Katz is een singer/songwriter die hoort bij de top van het genre. Luister deze plaat wat vaker en je bent overtuigd.
Recensent:Rients Kuik Artiest:Peter Katz Label:Dying Giraffe Recordings

Mandolinman - Old Tunes, Dusted DownU zult het enigszins vermoeden wat er op Old Tunes, Dusted Down centraal...

Cover Carrie Rodriguez - We Still Love Our Country

Carrie Rodriguez - We Still Love Our Country Emmylou Harris en Gram Parsons zijn de top als het gaat om duetten. Hun...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT