RECENSIE: King Crimson - Discipline / Starless and Bible Black

King Crimson – Starless And Bible Black
recensie cijfer 2011-11-13 De aartsvaders van de progrock King Crimson roeren zich momenteel behoorlijk. Onlangs nog bracht de band A Scarcity Of Miracles uit en nu liggen er weer twee heruitgaven van oude King Crimson Albums in de winkels. Het gaat om Starless And Bible Black en Discipline twee albums uit de King Crimson 40th Anniversary Series. Beide albums komen in een mooi digipack en bestaan uit een cd en dvd. In elke box staat op de cd het album geheel geremasterd plus wat extra’s en op de dvd staat het album in vijf verschillende geluidsmixen. Verder staan er op elke dvd een paar live video opnamen. Het klinkt allemaal heel mooi, maar elk album van gitarist Robert Fripp en zijn mannen blijft in zijn originele vorm nog steeds het mooist. Anderzijds: het is natuurlijk wel aardig om te horen wat je allemaal kunt doen met de oude opnamen.

We beginnen met Starless And Bible Black waarop we King Crimson horen toen de band nog maar vijf jaar bestond. Ook al klinkt het hier en daar soms wat gedateerd, Fripp en zijn band laten horen wat een virtuoze muzikanten zij altijd zijn geweest, en nog zijn, en dat zij de intelligente benadering zochten. Het leverde altijd platen op die soms moeizaam te peilen waren. Was het briljant of voerde de band haar virtuositeit soms wat te ver door? In echte rockers zoals ‘The Great Deceiver’ en ‘Lament’ valt het kwartje de goede kant op. Ook met ‘The Night Watch’ is het genieten geblazen, wat ook door de mooie stem van John Wetton (later bij Asia) komt. Op het tweede, geheel instrumentale, gedeelte van de plaat (LP kant twee) wordt meer het experiment gezocht en dat werkt soms wat op de zenuwen. Heel aardig zijn de vijf toegevoegde livetracks. Op de dvd staan behalve de genoemde mixen ook twee live opgenomen video’s van ‘Easy Money’ en ‘Fragged Dusty Wall Carpet’. Erg leuk om te zien.

Discipline stamt uit 1981 en laat een heel ander King Crimson horen. De jaren tachtig hadden haar intrede gedaan en een nummer als ‘Elephant Talk’, met praatzang van toenmalige zanger Andrew Belew, had duidelijk hitpotentie. In de band zat op dat moment ook Tony Levin, die met zijn virtuoze spel op de Chapman stick de muziek nog interessanter maakte. Ook op deze plaat is de instrumentatie het belangrijkst, maar de expressieve zang van Belew past goed bij de modernere en swingende benadering. In ‘Thela Hun Ginjeet’, lijkt de band zelfs wel wat op de Talking Heads. Niet geheel toevallig, want Belew werkte in die tijd veel samen met die band. Ook op deze cd staan wat extra’s in de vorm van alternatieve mixen. Op de dvd weer al die verschillende albummixen en drie live video’s uit 1981 en 1982 die tijdens ‘The Old Grey Whistle Test’ zijn opgenomen. Zo kun je ademloos kijken naar wat de heren op hun instrumenten kunnen. Prachtig!

Eigenlijk is de muziek van King Crimson niet te beschrijven, maar moet je het ondergaan om het te begrijpen, daarbij moet je niet vies zijn van de afwijkende ideeën die Fripp over muziek heeft. Feit blijft dat dit hele mooie uitgaven zijn die de muziek van de band recht doet. Alleen is het jammer dat de verzamelaar, die alles van de band al heeft en ook dit ongetwijfeld wil hebben, weer extra geld uit de zak wordt geklopt.
Recensent:Jan Didden Artiest:King Crimson Label:Panegyric
HushPuppies – The Bipolar Drift

Hush Puppies - The Bipolar DriftMuziek uit Frankrijk die tot ons land doordringt beperkt zich meestal tot...

Krisiun – The Great Execution

Krisiun - A Great Execution Krisiun is een deathmetal band die al in 1990 werd opgericht door drie...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT