RECENSIE: Krisiun - A Great Execution

Krisiun – The Great Execution
recensie cijfer 2011-11-14 Krisiun is een deathmetal band die al in 1990 werd opgericht door drie broers en aansloot bij de eerste golf deathmetal bands uit het begin van de jaren negentig. Helaas heeft de band nooit de grote bekendheid kunnen vergaren die veel genregenoten uit die tijd wel hadden. Omdat de band uit Brazilië komt, is het blijkbaar moeilijker om door te breken, of je moet echt wereldtop zijn, zoals Krisiuns thrashende landgenoten Sepultura. Hoewel dus nooit echt bekend geworden, doet de muziek van Krisiun niet veel onder voor de muziek van bands als Nile, Meshuggah of Vader.

Ook op The Great Execution is het weer genieten geblazen van technische deathmetal van hoog niveau. De sterke riffs, onmogelijke breaks en zelfs akoestische stukjes, die afkomstig zijn van flamenco gitarist Marcello Caminha, vliegen je om de oren, maar blijven altijd herleidbaar tot een goede song. Op de plaat heeft de band getracht een wat meer natuurlijk geluid te creëren door op analoge apparatuur op te nemen. Het geeft de muziek inderdaad een echt old school gevoel. Ook de brute grunt van Alex Kolesne draagt bij aan een plezierige luisterervaring. In het tegen de grindcore aanleunende nummer ‘Extincao Em Massa’ wordt hij bijgestaan door de zieke vocalen van Joao Gordo van hardcore band Ratos de Porao.

Eén van de hoogtepunten op het album is het groovende ‘The Sword Of Orion’ waarin de vette riff tegengas krijgt van de akoestische gitaar en ook de lange afsluiter ‘Shadows Of Betrayal’ is doorspekt met goede riffs en vele tempowisselingen. Opener ‘The Will To Potency’ begint ook akoestisch, maar al snel valt een dodelijke riff in die alle aandacht opeist, net als de riff in het logge ‘Blood Of Lions dat door trage tempo extra zwaar klinkt. Vituroos is het drumwerk van Maximiliano Kolesne in het prachtige ‘Violentia Gladiatore’, dat ook nog eens opvalt door een paar prachtige gitaarloopjes en heftige solo. Zo is er over bijna elk nummer op deze boeiende plaat wel wat positiefs te vertellen, en is het album over voor je er erg in hebt.

Ook de achtste studioplaat van Krisiun is wederom van hoog niveau. Wanneer krijgt deze topband nu eens de waardering die het verdient? Voor liefhebbers van een prima pot technische old school deathmetal is deze plaat een echte aanrader.
Recensent:Jan Didden Artiest:Krisiun Label:Century Media
King Crimson – Starless And Bible Black

King Crimson - Discipline / Starless and Bible BlackDe aartsvaders van de progrock King Crimson roeren zich momenteel...

Vallenfyre - A Fragile King

Vallenfyre - A Fragile King Dit is het definitieve debuut van Gregor Macintosh, een vroeger bandlid van...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT