RECENSIE: The Travelling Band (UK) - Screaming is Something

The Travelling Band - Screaming Is Something
recensie cijfer 2011-09-06 Het album Screaming Is Something van het Britse The Travelling Band is opgenomen in een kerkje op een klein Schots eiland en er is gebruik gemaakt van instrumenten als banjo, mondharmonica en akoestische gitaar. Die informatie vooraf doet een hart al sneller kloppen. Als dan nog blijkt dat de bandnaam ontleend is aan een lied van Creedence Clearwater Revival zijn de verwachtingen hoog gespannen.

Het openingsnummer 'Fairweather Friends' maakt een einde aan die illusie: dit is (gewoon) een popplaat. De enige verwijzing naar de kerk waar de opnames plaatsvonden is de meerstemmige zang die niet alleen in het openingsnummer, maar ook in verschillende andere tracks regelmatig terugkomt. Het titelnummer 'Screaming Is Something' begint met opzwepende drums, maar al snel is er een tokkelende banjo en een blazerssectie te horen die het rustig voortkabbelende nummer sfeervol begeleiden. Het geheel eindigt met een mooie mondharmonica solo. Het nummer 'Battlescars' is een hoogtepunt op het album en de vergelijking met Mumford & Sons is daar onvermijdelijk: een toegankelijk liedje met meerstemmige zang dat gaat swingen als drums en gitaren invallen. Ook 'One Dime Blues' lijkt geïnspireerd op de muziek van hun Londense collega-muzikanten. 'Under The Pavement' is een vrolijk nummer met een pakkend thema op mandoline, wat door een teveel aan ritmewisselingen toch niet helemaal lekker wegluistert.

Screaming Is Something is al met al een verzameling prettige liedjes, maar er staan geen verrassende liedjes op het album, geen pareltjes en geen hits. Het doet denken aan Travis en Coldplay met een vleugje folk; popdeuntjes met af en toe verrassende instrumenten. De nummers zijn prettig om naar te luisteren, maar blijven niet hangen. Al met al een prima plaat, maar niet bijzonder, ondanks de informatie vooraf....
Recensent:Rients Kuik Artiest:The Travelling Band (UK) Label:Cooking Vinyl Records
Pain Of Salvation – Road Salt two

Pain Of Salvation - Road Salt TwoIets meer dan een jaar na Road Salt One komt Pain Of Salvation met het...

The Rapture - In The Grace Of Your Love

The Rapture - In the Grace of your Love The Rapture uit New York is tot nu toe altijd een net-niet band geweest....

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT