RECENSIE: Starsailor - All This Life

Starsailor
recensie cijfer 2017-10-22 Even terug in de tijd: Starsailor, het laatste album dat deze vier Britten uitbrachten dateert alweer van acht jaar geleden. Ze scoorden hits als ‘Tell Me It's Not Over’ en ‘Four To The Floor’. Nu zijn ze terug met hun vijfde studioalbum All This Life. En hoe, de songs waren nog nooit zo doordacht. Een plaat met veel hoogtepunten en weinig dieptepunten.

Het lijkt alsof ze bewuster dan voorheen bezig zijn met wat ze kunnen en wat ze willen maken. Het is meer doordacht en er is een hoop drukte uit de nummers weggelaten. Dit heeft als gevolg dat de songs onderling minder divers zijn, maar toch heeft elk nummer iets eigens. Eigenlijk is vrijwel elke track op deze plaat onmisbaar.

Met ‘Listen To Your Heart’ schudden ze de luisteraar meteen wakker. Het is opgewekt en motiverend. Wellicht hebben ze zichzelf met dit nummer gemotiveerd en geluisterd naar hun hart, om terug te keren als band. Opvallend is dat elke song veel herhaling kent, zowel instrumentaal als tekstueel. Maar ritmisch zit het goed in elkaar, waardoor de herhaling niet gaat irriteren.

Het album bouwt goed op. Af en toe wordt een track wat traag en stroef ingezet, maar uiteindelijk weten ze deze een krachtig einde te geven. Het is vooral zanger James Walsh die met zijn hoge stem de hoogtepunten weet te bereiken. Zijn stem bereikt het uiterste hoogtepunt in ‘Take A Little Time’. Een nummer waarin duidelijk de stem de aandacht krijgt.

Ondanks het feit dat de stem steeds weer de hoogte in gaat, zijn de songs divers genoeg om het album boeiend te houden. En ook in langzame nummers zoals ‘Caught In The Middle’ weten ze een krachtige gitaar er goed bij te betrekken. ‘No One Else’ sluit het album zachtjes af. Met het beperkt aantal instrumenten een typisch geval van Less is more. Zo heeft Starsailor een fijne combinatie gevormd tussen enerzijds langzame en opbouwende en anderzijds krachtige en opzwepende tracks.

Voor de fans van Starsailor zal deze plaat als geroepen komen. Uiteraard was het even spannend of het net zo goed zou worden als hun eerdere werk, maar er kan opgelucht adem worden gehaald. Ze hebben zichzelf weer terug in de popmuziek weten te plaatsen.
Recensent:Adwin van gerven Artiest:Starsailor Label:Cooking Vinyl Records
Cover Nordmann - The Boiling Ground

Nordmann - The Boiling Ground Nordmann is een vierkoppige Belgische progressieve jazzrockband. Deze zomer...

JJ

Jack Johnson - All The Light Above It Too Jack Johnson , de meester der ultra-relaxte singer-songwriters, heeft zijn...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT