RECENSIE: Pain Of Salvation - Road Salt Two

Pain Of Salvation – Road Salt two
recensie cijfer 2011-09-27 Iets meer dan een jaar na Road Salt One komt Pain Of Salvation met het ruim van te voren aangekondigde vervolg Road Salt Two. Wanneer je deel één niet te pruimen vond omdat de band zich nogal afwijkend presenteerde, zal je op deel twee ook niet vinden wat je zoekt in de muziek van het Zweedse kwartet. Voor degene die met de band meegroeit en het juist waardeert dat Pain Of Salvation zulke gewaagde en afwijkende stappen durft te nemen, is ook dit album een aanrader.

De stijl die de band hanteert wijkt in grote lijnen niet veel af van het eerst deel van het tweeluik, al is het gebruik van akoestische gedeelten en toetsenwerk alleen nog maar iets toegenomen in vergelijking met deel één. De stem van Daniel Gildenlöw staat centraal in alle nummers en dat is geen straf want de emoties die de man gebruikt worden prachtig weergegeven in de soms laag gezongen stukken en natuurlijk de kenmerkende hoge gedeelten. Vooral het met Keltische invloeden doorspekte ‘To The Shoreline’ valt op dit gebied heel erg op. Het nummer heeft een intro dat je meer van Mostly Autumn zou verwachten, maar dat door Gildenlöw onmiskenbaar een Pain Of Salvation saus heeft gekregen. ‘Eleven’ begint met een krachtige riff en valt dan op door de rustige stukken die afgewisseld worden door bijzonder emotionele Gildenlöw. Apart daarin is het stukje fusion dat na vier minuten opduikt. Andere hoogtepunten zijn ‘The Deeper Cut’ waarin Pain Of Salvation wel een beetje weg heeft van Opeth, en het volledige akoestische ‘Healing Now’. De prachtsong ‘Mortar Grind’ kennen we al van de EP Linoleum uit 2009, maar is zonder meer één van mooiste nummers die de laatste jaren uit de pen van de heren vloeide. Wat een emotie!

Tekstueel zit deze plaat verbonden aan zijn voorganger en verhaalt over mensen, wat ze doen en welke keuzes ze maken en wat daar de gevolgen van zijn. Behoorlijk pretentieus, maar het past geheel in de complexiteit van Pain Of Salvation die de muziek en haar teksten altijd al intelligent benaderde.

Road Salt two blijkt in zijn geheel net iets minder krachtig dan zijn voorganger, maar slechte platen kan deze band niet maken. In november staan ze in Tilburg in het voorprogramma van hun al even avontuurlijke landgenoten Opeth. Een avond om bij voorbaat je vingers bij af te likken. Ongetwijfeld zullen er behoorlijk wat nummers van dit album en zijn voorganger langskomen en dat is absoluut geen straf.


Eerdere recensies van Pain of Salvation:
- 15-05-2010: Road Salt One;
- 26-11-2009: Linoleum;
- 11-04-2009: Ending Themes - On the two Deaths of Pain of Salvation;
- 20-01-2007: Scarsick.
Recensent:Jan Didden Artiest:Pain Of Salvation Label:InsideOut Music
Redemption – This Mortal Coil

Redemption - This Mortal CoilArtiesten hebben inspiratie nodig om tot prestaties te komen. Dat die...

The Travelling Band - Screaming Is Something

The Travelling Band (UK) - Screaming is Something Het album Screaming Is Something van het Britse The Travelling Band is...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT