RECENSIE: Shimmering Stars - Violent Hearts

Shimmering Stars – Violent Hearts
recensie cijfer 2011-09-13 Shimmering Stars komt uit British Columbia, de meest westelijke provincie van Canada. De band bestaat uit vier jonge gasten, al zou je dat niet direct denken als je dit debuut beluistert. Shimmering Stars grijpt op Violent Hearts namelijk terug naar de periode van de jaren ’50 en ’60. Wat dus inhoudt: heel veel galm, ultrakorte liedjes, beelden van meisjes in ouderwetse bikini’s, gasten met vetkuiven in Cadillacs etc. Denk qua muziek heel in de verte aan The Beach Boys of de Everly Brothers, met een flinke vleug van de Phil Spector sound er overheen. En denk ook vooral aan: veertien fijne liedjes binnen een half uur.

De vooruitgeschoven single ‘I’m Gonna Try’ liet al horen waar het de jongens om te doen is: poppy liedjes gedrenkt in galm. En met als belangrijkste thema’s: hunkering naar meisjes, weifelen over de liefde en moeite hebben met het volwassen worden. Erg fijne liedjes voor als je je erg klote voelt. Deze liedjes doen dan perfect dienst of om je op te beuren, of om je in te herkennen.

Toch zit er hier en daar wel een donkere ondertoon in de teksten. Zo kun je “Walking Down The Street And I Wanna Kill Everyone” moeilijk opbeurend noemen. Maar in de context van een verloren liefde zijn dat soort zinnetjes wel min of meer te verklaren.

Zoals gezegd is ‘I’m Gonna Try’ een prima indicatie van de rest van het album. De rest van de liedjes bevindt zich tussen uptempo en midtempo, en een enkele keer wordt het tempo echt naar beneden geschroefd. Dat levert dan gelijk een aardig hoogtepuntje op in ‘Sabians’. Anderzijds: zodra het tempo redelijk gelijk is, gaan de liedjes vrij snel op elkaar lijken. En dat is dan ook direct een van de voornaamste kritiekpuntjes op het album. Samen met het feit dat niet alle liedjes even goed blijven hangen.

Maar als je gaat voor de sfeer van de jaren ’50 en ’60, dan zit je met dit album helemaal goed. En zet je deze met een grijns van gelukzaligheid na een half uur zeer waarschijnlijk direct weer op. Want hun sound hebben de jongens van Shimmering Stars absoluut dik voor elkaar.
Recensent:Chris Dietzel Artiest:Shimmering Stars Label:Munich Records
Cymbals Eat Guitars – Lenses Alien

Cymbals Eat Guitars - Lenses AlienOoit werd Lou Reed gevraagd naar hoe hij het geluid van zijn band –The Velvet...

Shuriken Apologies For The Drones

Shuriken - Apologies for the Drones Shuriken is een nieuw bandje van eigen bodem en afkomstig uit Utrecht. De...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT