RECENSIE: Shuriken - Apologies for the Drones

Shuriken Apologies For The Drones
recensie cijfer 2011-09-02 Shuriken is een nieuw bandje van eigen bodem en afkomstig uit Utrecht. De debuut cd Apologies For The Drones wordt in eigen beheer uitgegeven. Des te opmerkelijker is de vormgeving van het schijfje. Het artwork ziet er bijzonder professioneel uit: mooie hoes en dito inlay (met songteksten). Op de verschillende tekeningen wordt een grillige wereld gepresenteerd. Alle tekeningen zijn gemaakt door Jelmer Noordeman. Dat zie je niet vaak bij een debuut in eigen beheer.

Shuriken komt uit het Japans en staat voor ‘zwaard verborgen in je hand’. Ook wel de bekende ninjaster. De band zelf bestaat uit drie leden, te weten: Maarten Timan, Dennis Bijen en Erik van de Kar. De heren geven zelf aan dat hun muziek in het genre van de indie, noiserock past. Op hun site kondigt de groep het debuut aan met de woorden: “It’s there and it’s awesome!”.

Je moet maar durven om je plaat “Excuses voor de aanhoudende toon in een compositie” te noemen. Het tegendeel is echter waar. Apologies For The Drones raast in bijna 40 minuten aan je voorbij. Dertien nummers waarvan slechts de helft langer dan 3,5 minuut duurt.

Prachtige intro’s, lekkere gitaarloopjes, heerlijk ruige riffs en stuwende bassen kenmerken het geluid van het Utrechtse trio. De muziek doet erg Amerikaans aan. Vooral de intro’s van de meeste nummers zijn prachtig spannend. Maar de nummers zijn niet allemaal even af; de liedjes behoeven compositorisch verbetering. Toch valt het debuut niet tegen. Haast schreeuwend als een branieschopper zingt Martin Timan zijn partijen vol. Tekstueel wellicht wat aan de eenvoudige kant (dat heb je weer als je de teksten kunt meelezen), maar qua sound moeten deze heren op het podium goed uit de voeten kunnen.

Al met al heeft Shuriken een veelbelovend debuutalbum afgeleverd. Het geheel klinkt lekker rauw, rammelend en energiek. Apologies For The Drones is een krachtige noiserock plaat en een prima visitekaartje.
Recensent:Rolf Marselis Artiest:Shuriken Label:Eigen Beheer
Shimmering Stars – Violent Hearts

Shimmering Stars - Violent Hearts Shimmering Stars komt uit British Columbia, de meest westelijke provincie...

The Bandana Splits – Mr. Sam presents The Bandana Splits

Bandana Splits - Mr. Sam Presents the Bandana Splits Er zijn de afgelopen tijd in de muziekwereld nogal wat pogingen gewaagd om...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT